sâmbătă, 25 septembrie 2010

Touching the Void {2003}

O fascinanta poveste despre supravietuire, puterea de a-ti depasi conditia si chiar puterea autosugestiei.

Pe langa faptul evident ca e o poveste despre doi tipi care urca un munte si unul dintre ei era cat pe ce sa moara...acest film este si un comentariu dezvoltat despre psihologia umana intr-un astfel de moment din viata. Cati dintre noi, chiar si antrenati fiind, ar fi facut ce a facut Joe...cu piciorul rupt sa invinga toate sansele care ii erau impotriva si sa iasa invingator. Evident ca acest lucru nu e ceva imprevizibil...filmul fiind in stil documentar, avandu-i pe cei doi protagonisti stand la cald intr-un studio si narand ce le trecea prin cap si evenimentele pe care le-au trait.

Da, poate erau tineri (21 Simon, respectiv 24 Joe) dar dupa spusele lor au experimentat destul in Alpi si stiau cam tot ce trebuie stiut despre un munte si pericolele acestuia. Ca sa nu mai zic ca deznodamantul povestii lor e un testament mai mult decat puternic ce arata nivelul lor de pricepere. Au fost improvizatori excelenti in momentele dificile si chiar imposibile. Gandirea rece si detasamentul unuia fata de celalalt a fost ceea ce i-a salvat, chiar daca Simon a taiat coarda cu gandul de a se salva. Stia ce a facut, si-a asumat raspunderea, dar e ceva ce facea oricine. Nu conteaza...in fata pericolului conteaza sa iasa cati mai multi in viata, daca sfoara nu era taiata piereau amandoi. Joe insa a avut de partea lui un noroc extraordinar cel putin o data (atunci cand a picat in crevasa)...in rest, si-a spus cuvantul cunostintele lui si vointa.

Deasemenea, "Atingerea vidului" este si un excelent film motivational care ne indeamna sa infruntam cele mai dificile momente din viata noastra cu capul inainte si cu putere. Invingatori iesim numai daca incercam, numai daca ne stabilim un scop pe care dorim sa-l atingem. Un film superb filmat despre alegeri si regrete, despre viata... 

8.6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu