duminică, 5 septembrie 2010

Tesis {1996}

In '96 probabil m-as fi speriat mai mult. Nu de alta dar sa te sperii cu filme snuff nu prea mai e terifiant in ziua de azi. Suntem asa de obisnuiti cu violenta extrem, cu maruntaie umane sau animale, cu sange si creier incat ideea care era prezentata aici prin sunete cu subinteles atunci cand cei doi vizionau astfel de filme sau scurte priviri asupra a ceea ce se intampla in casetele video, atent construite prin editare rapida si precisa...apropo, un mare plus pentru acest film este editarea...nu a mai avut acelasi efect terifiant pe care probabil l-a avut.

Si sincer aveam sperante mari asupra filmului din cauza ca e spaniol si ma gandeam ca se ofera Amenabar sa le arate americanilor cum se face insa el a adus horror-ul american si l-a europenizat putin. Mai multa tensiune, mai mult suspans si cu mult mai putin sange pentru ca na, efectele speciale sunt scumpe si filmul european are buget redus fata de ruda americana. Oricum, e mai bine asa...decat tone de sange de prost gust, decat monstrii idioti care te fac sa razi, mai bine suspans Carpenterian cu fuga prin coridoare, fuga foarte implauzibila, mai ales cand filmul se ia destul de mult in serios. Vorbesc aici de scena in care un profesor universitar fuge dupa o studenta...ei, asta nu am mai vazut si pe langa toata treaba profesionala mi s-a parut o scena nelalocul ei.

Apoi, regizorul ne poarta prin tot felul de emotii incat ajungem confuzi. Normal ca e treaba lui sa ne departeze de la calea principala, sa suspectam si pe cel de aproape, nu cel de departe. Insa sa ajungi inapoi de unde ai plecat, asta nu prea e o surpriza. E stupid. Ceva de genu...vedeti, el a fost dintotdeauna, ati judecat prost gandind ca sunt si altii de vina. Da, au fost altii, dar transformandu-se totul intr-o mare conspiratie a devenit totul si mai serios...si nu stiu daca a fost de bine. A adus detalii de care nu era nevoie, detalii care au ingreunat si au suprimat tensiunea si horror-ul. Ca sa nu mai zic ca scapau si mergeau acasa de parca nu se intamplase nimic...si apoi mergeau a doua zi pentru alta portie. Oricum...si in fond la urma urmei...asta e un horror de enspe ori mai bine facut decat borcariile americanesti care se dau drept horror acum dar si in trecut (unele din ele). E o gura de aer europeana. 

8.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu