sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu {2010}

Chiar ca autobiografie. Poate se asteapta spectatorul la ceva compromitator despre fostul dictator, poate la ceva nemaivazut ce e de asemenea si foarte penibil, ceva ce sa soceze...insa asteptarea a fost intinsa pana la genericul de final si tot ce am vazut a fost o perspectiva decenta din partea unui fictiv "Nicolae Ceausescu" care a stat in camera de editare punand cap la cap momentele lui de glorie si momentele pe care le-a trait desi tara murea de foame cu bani in buzunar...
Asta am vazut timp de 3 ore si nu a fost ceva rau. Pentru mine a fost o lume extraterestra in care toata lumea, parintii mei inclusiv, erau extrem de fericiti cand il vedeau pe conducatorul patriei desi comportamentul asta, irational, imi este in continuare un mister...dar nu chiar. Pricep tot tam-tam-ul ala pueril, cu jocurile de culori, cu cultul personalitatii dar de ce un om in toata firea are nevoie de toata atentia asta mi se pare culmea. Parca era un copilas in fata unui spectacol pus doar pentru el. Oricum...fiind un documentar istoric nu putem contesta ceea ce vedem...vedem ceea ce ni se da. Imagini din arhive ale televiziunii romane sau ale arhivei de film din Romania...compilate in asa fel incat sa prezinte viata lui Ceasca presedintele si dictatorul de cand a murit Dej pana la procesul lui Ceasca.
Executia nu o arata din motive evidente, e autobiografia lui. Nu cred ca poate cineva sa-si spuna in autobiografie cum a murit si de ce. Plus ca omul nu si-ar prezenta moartea, asa, gratuit :))...lucru care a nesatisfacut cateva persoane...videoul existand pe YouTube, la nevoia fiecaruia. Se prezinta toate chestiile importante, pana si replicile sunt alese in favoarea lui...sunt replicile in care rasteste ca nu spune nimic decat in fata marii adunari generale...evident, oameni de-ai lui. Nu, nu pot spune ca inveti ceva nou despre Ceasca, mai vezi din lumea pe care a vazut-o si nu ai vazut-o decat in premiera, aici in film, la o calitate excelenta...vezi si ceva din lumea politica dar atat cat a simtit si el. Dar fiindca a fost ceva superficial si numindu-se autobiografie putem sa ne dam seama numai din asta ca era o persoana de o inteligenta sub medie.
De fapt, se vede tot timpul prin felul in care raspunde si vorbeste...nu exista un moment in care sa zici...da dom'le, a reusit sa lege doua cuvinte care spun intr-adevar ceva, insa nu, doar forma fara fond, doar limbaj de lemn invatat inainte de interviuri sau declaratii.
O papusa pusa la rang de presedinte al unei tari de catre papusari. E exemplu bun de film istoric si un film, zic eu, important pentru noi.
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu