marți, 30 noiembrie 2010

Insomnia {2002}

E dupa formula clasica. Filmul politist in care detectivul principal are o criza de identitate, o criza profesionala si acest lucru intervine in slujba sa, in felul cum si-o face...totul devine personal. In primul rand e in dezavantaj pentru ca nu se afla pe teren propriu ci este dus acolo unde ziua dureaza 5 luni din an...avantajul aici e ca nu au existat imagini intunecate in care te chinui sa intelegi ce se vede ci doar imagini filmate in timpul zilei. Acest detaliu, faptul ca e lumina si ziua si noaptea il deconcentreaza complet si adunate cu treburile "afacerilor interne" care ii respira pe ceafa ajunge la aceasta insomnie care nu o poate invinge decat daca are pace interioara si profesionala.
Cautarea lui pentru a gasi criminalul e una obisnuita...urmarirea firelor de paine/detalii pana la suspect. Asta se intampla insa se gaseste cu aceasta intr-o situatie in care atat personajul pozitiv cat si cel negativ au ceva in comun. Noptile nedormite se vad pe felul de a fi al detectivului (insa spre final avem impresia ca avem de a face cu un om care traieste si gandeste putin prea bine pentru un om care nu a dormit de o saptamana. In fine, asta a fost treaba actorului, a echipei de machiaj si a regizorului, pentru a arata o degradare in timp a personajului, atat fizica cat si mentala....fapt neinfaptuit in totalitate. Dar oricum nu credeam ca bate pentru Oscar asa ca s-a dorit un film politist decent.
A iesit un film politist decent scris putin prea hollywoodian si prea plin de clisee cateodata...personajul negativ, interpretat de Robin Williams nu a fost chiar epicentrul raului ci chiar unul pentru care aveai o masura de compasiune si simteai remuscarea din voce si fapte. Simteai ca evenimentele lui au fost extreme dintr-o lipsa totala de incredere in sine si a unor traume din copilarie care l-au trimis spre singuratate si lipsa de contact cu ceilalti. Ajungi sa intelegi ambele personaje vizate principal pentru ca sunt personaje simple, cu un caracter ce evolueaza numai in cazul personajului lui Al Pacino, care a jucat prost.
7.1/10

Un comentariu: