miercuri, 1 decembrie 2010

(Untitled) {2009}

Ce intelegem noi prin arta cu adevarat? E cu siguranta ceva ce nu poti defini dar o poti simti si o poti exprima in cuvinte ce ti se aplica doar tie, fiind o parere subiectiva. Ce avem in fata noastra in acest film este o satira asupra viziunii artei contemporare, o viziune extrema si oarecum exagerata. Poate da, noii artisti sunt indreptati spre lucruri care nu s-au mai facut, arta care e cat se poate de ambigua, arta numai dupa definitia lor.
Si aflam ca nu e de ajuns sa faci arta ci trebuie sa te numesti si artist. Pentru asta iti trebuie caracterul si personalitatea unui artist...vulcanica sau inchisa in sine, excentrica si neobisnuita, mentalitate intotdeauna schimbatoare si radicala. Nu e de ajuns sa faci doar arta folosindu-ti talentul...nuuu, asta e ca si cum ai pune cateva coordonate intr-un program de computer si ti-ar prezenta ceva frumos estetic dar fara fond (forma fara fond). Pana la urma arta trebuie sa ne miste, asa cum am zis mai sus. Aici s-au prezentata astfel de caractere prezentand opere de arta duse la ridicol pentru a sublinia limita jenantului la care pot ajunge cativa pseudo-artisti.
Si oricat de mult ai incerca sa le critici munca, obiectiv proasta si fara valoare, ei ti-o pot intoarce usor zicand ca nu ai inteles-o, ca nu e pentru tine. Arta este ceva ce intr-adevar e recunoscut dupa decesul artistului, sunt multe exemple si in trecut...probabil o caracteristica a faptului ca arta respectivului este nemuritoare. Chiar si asa, filmul poate a exagerat in subtilitati si desi sunt sigur ca incearca sa transmita mai mult decat percepe spectatorul, pur si simplu nu iesi satisfacut dupa film. Nu ai zice ca lipseste ceva insa acel ceva insuficient e auto-justificat prin ceea ce vedem in film. Arta neinteleasa care e inteleasa de creator...si cateodata nici acesta nu incearca sa convinga.
Cine stie, poate nu am vazut eu ceva...poate altcineva vede cu o gandire mai spre noul radical...mie imi plac insa filmele bune, nu pseudo-bune.
6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu