sâmbătă, 25 decembrie 2010

Buried {2010}

Filmuletul asta e exact cum vrei sa fie un one-man-show, e exact cum vrei sa fie un thriller serios plin de suspans, e exact cum vrei sa fie senzatia claustrofobica ce ti-o da ultima camera pe care o s-o ai vreodata...de nedescris, dar o data ce intri in atmosfera filmului este inevitabila senzatia apasatoare care te strange din ce in ce mai tare chiar si daca vezi filmul in aer liber. Eu l-am vazut stand tot intr-o cutie, camera mea...de unde si dorinta de a evada din cand in cand...
Paul, personajul interpretat bine spre foarte bine de Ryan Reynolds, este un simplu sofer de camion care si-a luat o slujba in partea gresita a planetei. Poveste lunga pe scurt, e prins de teroristi si bagat intr-un sicriu. Are la el urmatoarele obiecte: o bricheta vesnic Zippo (pur american, ce mai), un telefon mobil ultima generatie (BlackBerry) cu 3 linii din 4, o sticla cu tarie si ceva pastile...ca mai tarziu, prin magia scenariului, sa descopere 2 bete de iluminat fluorescente, o lanterna care de abia merge si o foita pe care e scris ceva ce trebuie sa repete pentru teroristi.
Bineinteles, de unul singur, fara telefon, filmul ar fi fost complet neinteresant, personajul asteptand sfarsitul...cedarea lemnului. Cu, insa, filmul este interesant, este alert si datorita regiei sau in particular a miscarilor camerei este intotdeauna interesant chiar daca acum stim fata lui Ryan din orice unghi si din orice pozitie (atat cat ii permite sicriul). Un alt mare plus e folosirea luminii si a culorilor, un detaliu foarte misto...galben palpaitor pentru bricheta, albastru pentru celular, galben-albui sau rosu pentru lanterna si verde pentru bete. Combinarea lor a fost de asemenea ceva deosebit si vizual...ca sa nu mai zic de poveste.
Povestea a fost interesant, de ce a ajuns el in situatia asta, cum e ajutat, de cine, cine sunt teroristii, cine e el...toate, de bun simt, fara exagerari inutile. Intensitatea lor a fost dictata de un regizor capabil, Rodrigo Cortes si de talentul lui Reynolds.
In cele din urma recomand filmul, mi se pare unul care merita vazut si pastrat. Un film spaniol (in engleza) excelent facut.
8.3/10

2 comentarii:

  1. ideea filmului e out of the box in ciuda subiectului inghesuit in ea :D mi-a placut f tare faptul ca nu au existat intranduri din realitate de genul flashback-uri sau imagini-amintiri de cainta si retraire de momente idilice bla bla :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact, am uitat sa mentionez asta. Reusind ca un singur personaj sa duca filmul pana la capat e o realizare ce nu poate fi ignorata. Daca existau flashbackuri era mult prea usor de umplut timpul...asa a fost un challange pentru regizor, scenariu si actor.

    RăspundețiȘtergere