duminică, 21 noiembrie 2010

The Thirteenth Floor {1999}

Am auzit in ultima vreme multe vrajeli cum ca filmul asta a inspirat crearea Inception-ului. Acum, dupa vizionarea lui cred ca imi permit sa zic ca e o aberatie debila. The Thirteenth Floor nu a incercat sa aduca nimic nou ci doar sa fie un concurent pentru Matrix in anul respectiv. Si dupa felul in care e facut se vede clar ca e grabit pentru a purta hype-ul destinat Matrixului mai departe. Pentru asta ii multumim.
Actingul e prost si scenariul e si mai prost. Din acestea doua, dar in special din ultima pot sa presupun ca productia filmului a fost grabita. Ca in rest filmarile din 1937 se fac usor fie in parti mai vechi din New York, fie pe platouri facute pentru alte filme, filmate din alte unghiuri. Masini, simplu...costume si mai simplu. Detaliile astea nu i-au dat filmului autenticitate sau aerul ca e ceva de capul lui. Au fost create pentru a compune o perdea pentru a nu observa evidentul. Filmul e prost dar ca idee, merge.
Care e ideea? Cea din Matrix, bineinteles. Asa ca daca tot compari Inception cu ceva, fa-o cu originalul, nu cu replica asta nereusita si plicticoasa pe deasupra. Efectele au fost ieftine si ele, facute in graba, sunt sigur...dar na, din moment ce stii ce se intampla (si asta se intampla devreme in film) filmul nu mai are nici un interes pentru tine...nici macar problemele personajelor si cautarile lor pentru adevar. Mi-a placut de Gretchen Mol insa...cam atat.
6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu