duminică, 28 noiembrie 2010

Miseria e nobiltà {1954}

Teatru este...Toto este si el...deci rezulta o comedie savuroasa in care totul e filmat dintr-un plan, ca sitcomurile din ziua de azi. De fapt, asta e un exemplu excelent despre cum se filmeaza un sitcom excelent...desi nu se compara. Aici sunt actori profesionisti, maestrii ai teatrului real, la sitcom ne trezim cu actori tineri fara multa experienta care de obicei nu isi arata adevaratul potential din prima...dar divaghez.
Filmul ne ofera o viziune "usor absurdo"-comica asupra unei lumi in realitate trista si intunecata. Doua familii sarace lipite pamantului gasesc loc sa ne faca pe noi sa radem chiar daca situatia lor nu e tocmai una de ras. In fine, morala filmului este ca doua lumi opuse se pot asemana foarte mult si pana la urma e ceva normal, ambele sunt traite de oameni si nu roboti cu circuite diferite. E usor pentru un sarac sa se prefaca bogat atata timp cat are un simt al umorului dezvoltat si nu ia prea in serios fiecare saracie din viata lui.
Toto isi propune sa ne amuze pentru o ora jumatate si sa ne poarte prin aceste doua lumi pe care multi le cunosc. Faţa lui Toto este, ca intotdeauna, foarte expresiva si cauza multor rasete...e un actor excelent de comedie si unul care se aseamana in multe feluri cu personajul lui Chaplin...mai ales in acest caz.
Intalnim comic de situatie, comic de limbaj si comic fizic...chiar si prin numel intalnim cateva faze comice. E un film micut, vechi, care merita vazut...merita si pentru Sophia Loren, pe atunci o frumusete inegalabila.
8.8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu