sâmbătă, 22 ianuarie 2011

The King's Speech {2010}

O vedere intruziva in viata precedentului rege al Angliei care a domnit inaintea fiicei sale Elizabeta a II-a intr-o perioada grava pentru Anglia si lume...al doilea razboi mondial.
Filmul ne este pe plac din prima, vedem un viitor rege (pentru ca na, este mentionat in titlu) cu grave probleme de vorbire. Balbait fiind are o frica de vorbit in public ce ii amplifica si agraveaza conditia. Simtim pentru el o simpatie si mila imediata. Pentru acest umanism incredibil trebuie laudat Colin Firth al carui personaj ii permite o gama larga de emotii acompaniata cu un gimmick dificil de reprodus in timp ce trebuie sa spui replici si sa aiba un sens. Colin Firth si-a meritat Globul de Aur dar merita de asemenea si o nominalizare si chiar castigarea unui Oscar in februarie, sau cand or fi Oscarurile de anul asta. Colin a avut sarcina sa prezinte un personaj puternic dar a carei slabiciune era aparenta si il dezavantaja intr-o conversatie rapida...de unde si iesirile temperamentale cand se simtea incoltit. Toata stiinta din partea asta a filmului a fost interesanta si a lasat sa se construiasca o prietenie vizibila intre el si logopedul sau Lionel Logue (da, asa il chema).
Asta e cand pui doi mari actori in aceeasi scena, iese o minune cinematografica, o scena care iti atrage atentia fara mult efort si care te poarta, jucausa, printre schimburi acide sau nu de replici excelent scrise. Geoffrey Rush si Colin Firth au fost starurile acestui film si impreuna au dus filmul asta pe liste de filme ce trebuie vazute si recomandate mai departe. Inspirat din realitate vedem astfel si o bucatica din istoria Angliei. Vedem putina politica si certuri in familia regala care sunt interesante dar care au dus si la modificarea viitorului unui popor.
Stilul vizual a fost si el interesant, Top Hooper (The Damned United, John Adams) a ales cadre folosind lentile "fish eye" pentru a introduce spectatorul, cum am zis mai sus, intruziv in viata acestor oameni...cu forta, pentru a-i viziona si critica. Dar nu ii critica nimeni pentru ca au fost alegeri inteligente si calculate.
E atat un film foarte bun cat si lectie de cinema si acting.
9.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu