miercuri, 5 ianuarie 2011

No Man's Land {2001}

Am gasit bijuteria asta mica de film nascocind castigatorii de la Oscar din anii trecuti. El e unul din ei la categoria de cel mai bun film strain. Un film care vorbeste despre razboiul civil din Bosnia (1992-1995). Pe langa ca e o lectie usoara de istorie si se prezinta in detaliu dramatic rolul mediei in acest razboi, avem si un conflict la scara mica intre doua tabere adverse care printr-o coincidenta a sortii ajung intr-o situatie interesanta.
Totul incepe in ceata cand un pluton bosniac se pierde in ceata. Dimineata se trezesc atacati cu sange rece de tabera adversa, cea a serbilor. Totul se termina rapid insa din macel iese un supravietuitor care ramane blocat intr-un transeu din "no man's land" (locul dintre doua linii inamice unde se produce de obicei macelul...locul e infestat de cadavre si gauri cauzate de obuze). Este curand vizitat de tabara adversa pentru a ucide ce a mai ramas in viata.
Intriga vine firesc printr-un duel cu deznodamant rapid. Acum au ramas numai doi. Fiecare din cate o tabara...insa natura lor buna ia control pentru un moment si decid sa aiba un moment de pace...mai intai cel bosniac, civilul care nu a ales razboiul asta. Tensiunea e construita perfect la inceput ca apoi sa fie inclocuita de tensiunea politica ce se petrece in spatele liniilor inamice pentru a da bine la tv. Din aceasta cauza, si nu numai, filmul e foarte interesant si captivant.
Iar fiindca se vorbesc vreo 3-4 limbi in tot filmul il face de asemenea si un film universal, bun de vazut de catre orice cinefil, din orice tara...asta, cred, a fost si intentia. Se joaca perfect, e regizat foarte bine, scenariul poate are cateva lipsuri dar ofera o lectie satisfacatoare si, cum am zis, interesanta. Vedem inca un film despre razboi dar dintr-un punct de vedere neutilizat pana la epuizare. De vazut. Am si inceput anul bine cu filmele...sper sa fie un an bun si va doresc si voua la fel.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu