vineri, 18 februarie 2011

If.... {1968}

O exagerare a unor evenimente in orice caz reale. Abuzul de putere in internatele englezesti are un renume...chiar daca nu intotdeauna confirmat (sau poate cine stie...s-au inregistrat cazuri prin presa lor, dar eu unu nu am stat sa caut). Actiunea filmului se petrece in aceeasi perioada ca si producerea filmului si s-a vrut un comentariu extrem asupra abuzului de putere in interiorul unei institutii de invatamant.
Probabil punctul, sau punctele, forte ale filmului sunt portretizarile adolescentilor si interpretarile actorilor. Filmul insa are aerul de noul val francez si este lasat condus mai mult de ideea filmului decat de scenariul propriu-zis. Replicile sunt insuficiente dar conteaza prea putin. Mai important a fost lupta ce o duce adolescentul rebel cu sistemul si cu oamenii ce profita de sistem pana la nesimtire si violenta. Raspunsul s-a vazut in final si a fost destul de asteptat. In general filmul nu se aventureaza in alta parte...dupa titlu vedem deci o versiune ipotetica a tot ceea ce consideram noi exagerat in film. "Daca...." e o consecinta la un alt eveniment. Totul e actiune si reactiune in filmul asta...accentuat in perioada cand tanarul se face barbat si isi controleaza propriul destin...astfel nu se mai lasa condus si manipulat. Il recomand, desi e putin mai greu de inghitit. Poate parea plictisitor si fara directie...dar mesajul e ascuns printre randuri si merita sa-l vedem.
8.1/10

3 comentarii:

  1. Mă chinui de ceva timp să las niște comentarii dar blogspot e o adevărată aventură: bate codul secret, verifică ce scrii, ești sigur? nu se poate...

    RăspundețiȘtergere
  2. Un review la Following se poate? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe asta l-am vazut demult tare...i-am facut review atunci, nu pe blogul asta...

    RăspundețiȘtergere