sâmbătă, 22 august 2009

The Damned United {2009}

Nu le am eu cu fotbalul dar la un film cu fotbal ma uit intotdeauna. De obicei ma uit la meciurile echipei nationale, acelea importante din Cupa Mondiala si cea Europeana. Meciurile astea mici cu echipele sub-mediocre de la noi din tara nu imi prezinta niciun interes asa ca le ignor total. Dar e alta viata cand mergi la stadion...la stadion exista o atmosfera incredibila, imposibil de reprodus in fata micului ecran. E ca mersul al cinema...un film la cinema nu se compara cu unul vazut acasa. Niciodata.

In film avem povestea celui mai bun antrenor pe care nu l-a avut echipa din Anglia, asa cum se spune la final. Un antrenor cu gura mare, arogant, dar care face minuni cu echipele mici din diviziile inferioare. Le invie si le catapulteaza pe primul loc in prima divizie. Si nu poate sa reuseasca fara ajutorul antrenorului secund si cel mai bun prieten Peter taylor. Aa, nu am spus despre ce antrenor e vorba (de parca il stiti daca vi-l spun)...Brian Clough il cheama si poate pentru cativa microbisti inraiti acest nume spune ceva.

Clough este un antrenor foarte bun...dar are prea multa ambitie. Si astfel excesul asta de ambitie se duce unde nu trebuie...la o râcă personala pentru un alt antrenor care are echipa de top din Anglia. Aceasta raca personala duce la probleme profesionale si astfel ajunge sa isi schimbe echipele chiar si atunci cand nu doreste asta. Ce ne arata filmul e cat de importanti sunt acesti antrenori dar cum ei nu reusesc sa faca ceva fara o echipa formata din jucatori buni.

E uimitor pentru mine cat de mult seama actorul ce-l interpreteaza pe Brian Clough cu omul din realitate. Michael Sheen a fost excelent si felul cum a interpretat acest rol si multe alte pe care le-am vazut ma face sa cred ca e unul din actorii care trebuie vizionati si apreciati. E de viitor si o sa vedem multe roluri excelente de la el.

Filmul asta face cu ochiul in primul rand la microbisti, dar in special aceia din Anglia si in special aceia care au trait vremurile respective si au tinut cu echipele din cauza. Anii '70 sunt prinsi foarte frumos in acest film si nu iti dai seama ca e facut in 2009. Are un aspect specific acelor ani, daca e sa ne uitam acum si sa comparam un film din anii '70 cu acesta...dar nici nu e perfect asemanator. Se vede ca e un film nou, in primul rand datorita efectelor speciale (care fac parte mai mult din grafica) dar si a regiei complexe si interesante. Tom Hooper s-a descurcat excelent. Filmul e de vazut, dar daca eram microbist ii dadeam nota si mai mare.

8.4/10

+ Snow Angels {2007} - 6/10

2 comentarii:

  1. Nici eu nu sunt microbista infocata dar trebuie sa recunosc ca mi-a placut filmul. Are acel aer specific englezesc care te captiveaza si care este cu totul si cu totul diferit de cel al filmelor americane cu subiect asemanator.

    RăspundețiȘtergere