vineri, 4 decembrie 2009

The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans {2009}

Uite un rol facut pentru Nicholas Cage. Se vede ca asta e stilul sau, s-a mai vazut si in alte filme insa in doze mai mici. Aici si-a aratat intregul potential si lumea, cel putin cea care a mai vazut ceva din filmele sale mai vechi, stie ca poate sa joace atunci cand primeste un rol bun.

In ultima vreme a jucat in multe aberatii...The Wicker Man, Ghost Rider, Next, Bangkok Dangerous, G-Force...astea le-a facut pentru bani. Problemele lui financiare nefiind un secret. E pana la urma un super-star si poate sa faca ce vrea el cu banii...dar sa cumperi aceeasi masina de mai multe ori o data mi se pare pur si simplu cretin...dar na, e alegerea lui. Revenind la film...

Cage ne arata fata corupta a unui politist motivat sa isi faca treaba cum trebuie. Da, este un paradox ce am zis. Corupt inseamna ca nu isi face treaba si este platit. Insa in meseria locotenentului Terence McDonagh trebuie un oarecare talent actoricesc. Trebuie sa joace pentru mai multi daca vrea sa ajunga unde trebuie sa ii prinda pe infractori. Vedeti, el nu e decat un om normal...are minusuri si plusuri. Plusul sau principal e ca e ambitios si isi iubeste meseria, minusul sau e ca se baga prea mult in rol...devine dependent de droguri datorita unui accident oarecum stupid si neasteptat desi parea sigur. Initial a fost dependent de medicamente dar acestea nu prea il ajutau si cand a vazut ca in meseria lui are de a face cu cantitati imense de droguri, in special cocaina, a decis sa se vindece cu cele din urma.

Asta il face pe locotenent sa se comporte cum se comporta clasicul Nicholas Cage cand face pe nebunul. Omul a jucat foarte bine rolul sau trecand de la o emotie la alta cu usurinta unui boxeor de a trece la o lovitura la alta in ring. Werner Hertog, regizorul genial al acestui film, ne-a aratat ca un locotenent e rau, dar nu in sensul de prost ci in sensul de malefic, violent si masochist. Este necesar in meseria lui si de asta este un locotenent al naibii de bun. E un rau necesar. E Bad ca in melodia lui MJ - Bad...he's bad!

Pe de alta parte filmul in sine nu mi s-a parut unul deosebit de genial chiar daca in final toate se leaga frumos, vazand ca nu a facut tot raul ala pentru nimic. Plus ca e un remake...acum sunt curios sa vad cum era ala. Oare chiar intotdeauna originalul e mai bun decat remakeul sau e o exceptie de la regula? O sa vad...pana atunci il recomand pe acesta, in special pentru a-l vedea pe Nicholas Cage asa cum il stim si asa cum ne place ca actor. E un rol scris pentru el. Acum nu stiu daca Academia o sa-i ia in considerare rolul...parerea mea e ca ar trebui, chiar daca nu a fost atat de puternic pe cat as fi vrut.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu