joi, 3 decembrie 2009

Law Abiding Citizen {2009}

Filmul iti stavileste setea pentru filme serioase, cu suspans...pentru o vreme. E scris, pentru ca eu cred ca asta e cel mai important aspect al filmului de Kurt Wimmer, tipul care a regizat si scris renumitul Equilibrium. El reuseste sa iti ridice curiozitatea la un nivel pe care il doresti de la un film comercial cum este aceasta.

Este un film pe care peste cativa ani iti vei aminti cu placere ca l-ai vazut si ti-a ridicat interesul...si in acelasi timp este un film pe care doresti sa-l vezi de mai multe ori, avand impresia ca e posibil ca vreun detaliu sa-ti fi scapat. Este plin de detalii ce duc intriga mai departe pana la punctul culminant urmat indeaproape de deznodamant. E interesant sa vezi cum un om planuieste totul si totul e dus pana la capat...cu o exceptia unei singure chestii. Finalul e atat previzbil cat si cu efect moralizator...asta putea sa lipseasca, putea ca finalul sa nu fie asa cum ne asteptam si asta facea filmul nu mai violent ci chiar mai bun, cu un impact si mai mare.

Fiind insa comercial finalul s-a dus pana la capat asa cum se asteapta publicul, asa cum vrea publicul optimist, naiv. Finalul e fortat, pana acel moment totul decurge perfect in plan, fiecare crima este dusa la bun sfarsit, da, bun. Fiecare fapta era rationala si avea o lectie in spatele ei, lectie pe care personajul ce trebuia sa o invete a invatat-o. Trebuie sa fim umani, trebuie sa fim empatici, trebuie sa fim subiectivi, trebuie sa fim condusi de mai mult decat gandirea rece, exacta, ce nu iese niciodata din tipar. In fine, lectia subtirica a fost invatata...dar la ce cost.

Costul a fost pentru public, el a dorit sa vada macel controlat, planuit prin cele mai interesante feluri, oarecum insuficiente la gradul de sofisticare comparative cu cele din Saw. Da, ideea de baza e furata din Saw. Ne facem dreptate cu propria mana din cauza ca sistemul e corupt si imperfect. Gerard Butler a fost tare aici...ca un master-mind a carui plan s-a dus dracului prea repede si prea prost...lipsesc multe chestii la capitolul asta. In rest, distractiv si deloc plictisitor.

7.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu