sâmbătă, 26 decembrie 2009

The Invention of Lying {2009}

Inventia mintitului e un film amuzant despre natura umana. Stim cu totii ca pentru a trai mintim zilnic in fata unor oameni de care nu ne place...muncim intr-un mediu pe care nu il agream...invatam tampenii pe la facultati si scoli, tampenii care nu ne ajuta deloc...etc.

Mintitul e un rau necesar care ne face viata mai suportabila. Ne face sa nu primim in fiecare zi adevaruri personale care dor sau sa nu auzim de la fiecare ce probleme are, de fiecare data cand ii intalnim. Secretele nu ar mai exista si asa mai departe. Filmul e de vazut din cauza asta, are capturate cateva caracteristici umane foarte comice si adevarate in acelasi timp. E o critica continua asupra noastra, un comentariu social despre cum gandeste omul in fata celorlalti si ce face cand spune numai si numai adevarul...

Persoanjul lui Ricky Gervais este un gras scund si ratat care descopera ca poate minti, singurul din lume care are puterea asta. De aici vedem unde foloseste aceasta putere si cum castiga de pe urma ei...aceasta aventura este atat comica cat si ca o oglinda pentru persoana noastra care la fel ca personajul minte in aceleasi aspecte ca el. E o poveste personala despre fiecare dintre noi cum mintim cand e in avantajul nostru. Se vorbeste despre religie, sau lipsa ei aici...pentru ca cei care spun adevarul stiu ca nu exista nimic dupa moarte, asa cum e si pesimistul insa realistul adevar de la noi...asta si s-a dorit sa se arate de altfel...se vede si cum ar fi aratat filmele daca ar fi prezentat numai si numai adevarul...nu ar fi existat actori pentru ca meseria unui actor e sa minta constant, pe tot parcursul filmului, e un paradox continuu.

Aici, filmele aratau ca monoloage lungi de o ora jumate, doua...care prezentau un tip povestind filmul. Nu exista un schimb de replici, nu exista decat o intonatie de povestitor stand pe un scaun in fata unui background fad. Vedem si cum ar arata lumea fara minciuna, cat de plictisitoare e, cat de nefeiciti sunt oamenii pentru ca nu se pot ascunde in spatele unor secrete personale.

E un film interesant si merita vazut!

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu