vineri, 25 decembrie 2009

Invictus {2009}

Nobil film, cu intentii bune...dar nu e cam tarziu? Adica chiar mai sunt probleme rasiale? Nu, dar nu cred ca mai incerca sa spuna ceva pe acest subiect ci dorea Clint Eastwood sa prezinte o bucatica de istorie si cum sportul si politica intra din cand in cand in aceeasi oala.

Povestea lui Nelson Mandela este prezentata in detaliu de cand a fost ales presedinte...asta in 1994 pana cand Africa de Sud a castigat Cupa mondiala la rugby. De aici nu putem lua foarte multe de la Nelson, despre persoana lui ci despre cum gandea el ca se face politica si o conexiune puternica intre albi si negri in tara lui. Solutia lui a fost simpla si inteligenta. S-a dus la ceva ce aveau in comun, rugby-ul, si cu acesta i-a unit. Filmul e previzibil, dar se presupuna ca oricine stie ceva istorie cunoaste deja aceste evenimente. Nu are cum sa te uimeasca cu nimic...poate cu vreun atentat de asasinare de care poate nu stiai dar stii sigur ca Nelson nu moare si inca traieste de fapt...la cei 91 de ani ai lui.

Ce ironic ca Morgan Freeman (om liber) sa joace rolul lui Nelson Mandela, un om care a fost inchis timp de 27 de ani. (Motivele inchiderii sale le gasiti pe Wikipedia, evident.) Ce ciudat functioneaza cateodata Universul. Chestia e ca in prezent nu exista nicio alta alegere mai buna decat Morgan. A jucat intr-adevar bine, dar nu am de unde sa stiu cat de bine l-a imitat pe Nelson cand el oricum nu prea are caracteristici fizice sau de vorbire pe care le poti imita. Oricum, Morgan a primit o nominalizare la Globurile de Aur de la anu pentru cel mai bun rol principal masculin. La fel si Matt Damon al carui talent nu l-am vazut prea mult aici...de fapt, ambele personaje mi s-au parut fade si fara ceva interesant si cu adevarat bun in jocul lor.

Regia lui Clint mi s-a parut decenta dar cateodata mai neglijenta. S-a pus mult accentul pe sportul in sine, multe scene de pe teren, multa actiune acolo si mai putina acolo unde Nelson avea cuvantul. Mi s-a parut un minus asta. Per total nu pot spune ca mi-a placut foarte mult. E emotionant cateodata, la final in mod evident, e un film motivational destul de bun dar cand ai deja un 300 :)) ce iti mai trebuie?

De vazut pentru Morgan, Matt si regia lui Clint...asa si asa.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu