marți, 18 mai 2010

Das Experiment {2001}

Experimentul a fost un film surprinzator, din punctul meu de vedere. Daca zic de bine de la inceputul comentariului, o zic pana la final...m-am obisnuit sa o zic pe aia buna chiar daca filmul are si parti mai putin bune, parti facute mai slabut. N-am reusit sa le detectez asta pentru ca nu mi-au sarit in ochi, nu au vrut...s-au ascuns atat de bine dupa partile bune incat nu am putut sa le bag in seama.

Filmul prezinta un experiment sociologic real...un experiment care a avut cam aceleasi concluzii ca acesta, excepentand decesele. Pentru amatorii de psihologie, de comportament uman in diferite conditii, acest film este un festin total...este un experiment la care chiar spectatorul amator de psihologie poate sa analizeze si sa ajunga la concluzii personale. De ce se comporta asa...care este factorul care a declansat acest comportament...cat de adanc e in stare un om sa intre intr-un joc. Ca pana la urma asa s-a inceput...dar cu cat omul e mai matur, cu atat joaca jocul mai serios, intrand in pielea personajului mai adanc, uitand cine este si acel personaj, pe care il interpreteaza inghite personalitatea lui in totalitate...si cu cat persoana are o personalitate slaba, prost dezvoltata, cu atat transformarea este mai violenta.

Inspirat dupa un roman intitulat "Cutia neagra", probabil explicand in detaliu experimentul original, real...am gasit potrivit adaugarea unei poze numai cu "cutia neagra", acest dispozitiv folosit initial pentru control psihologic, un obiect de intimidare. Si asa mai departe...elementele psihologice, sociologice sunt numeroase si nu are rost sa intru in toate. Cinematografic, filmul este unul foarte memorabil, facut cu cap si talent. Actorii isi joaca excelent personajele, unii mai bine decat altii...dar in principal, cei din rolurile principale fac o treaba excelenta observand in ei primele schimbari majore ce sunt semnalul ca in fiecare dintre ei se produce o schimbare.

Regia, condusa de Oliver Hirschbiegel, cel care a facut dupa acest film o capodopera cinematografica despre al doilea razboi mondial...a creat, in acest film, o lume incredibila, in care fiecare doreste sa isi faca treaba, sa isi asume rolul cat mai bine. Camera nu ne plictiseste nici o clipa, ne suprinde si ne prezinta perspective noi si interesante. Un film ce te tine pe muchie de cutit, in suspans extrem...un film foarte bune.

9.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu