luni, 17 mai 2010

Kagemusha {1980}

Multe de spus...sunt multe de spus din cauza ca filmul are 3 ore si l-am vazut in doua reprize, fiecare lunga cat un film obisnuit. Durata acestuia se atribuie in primul rand acuratetei istorice...Akira Kurosawa a dorit sa prezinte, in stilul caracteristic, o bucatica din istoria Japoniei ce se intinde pe aproape 3 ani de zile.

Ca sa rezum cantitatea imensa de informatii si detalii din filmul asta imi trebuie ceva timp dar am sa spun firul epic principal. Un conducator puternic, un strategist de lupta adevarat, Shingen. Acesta dupa ce a fost ranit mortal a trebuit sa fie inlocuit, macar fizic de o sosie...pentru ca generalii sa poata duce pana la capat planurile prestabilite. In locul lui gasesc un hot mizer caruia ii seamana perfect. Finalul este oarecum previzibil dar asta din cauza cresterii noastre, a tuturor, cu filme cu final previzibil.

Comportamentul lui Kagemusha evolueaza in timp si se vede...e construit excelent acest personaj. Devine din ce in ce mai posedat de ideea ca trebuie sa fie un model, ca trebuie sa devina o alta persoana...sa devina din umbra acea persoana, incat i se urca, inevitabil, la cap...dar nu in sensul spectaculos si ridicol de dramatic, nu...ci in sensul de surprinzator si total imprevizibil...a fost cam ca nuca in perete dar nu in sensul rau. Kagemusha a fost spectatorul pus intr-o situatie neobisnuita si prin intermediul sau vedem jocurile politice, comportamentul social de la vremea respectiva si tactici si strategii de razboi...fie pe fata sau in culise.

Anii 1572-1575 in detaliu...de la costumele superbe la cladiri imense si decoruri somptuoase, totul pentru a amplifica emotia si autenticitatea evenimentelor. Un minus considerabil vad in desfasurarea emotiilor de pe fata personajelor. Fie lipsesc, fie sunt neconvingatoare, fie la unii actori sunt bune dar prea repetitive pentru personajul lor. Sau de exemplu...cand radeau, imi dadeau impresia ca HA-ul pe care il tipau e o replica cu o intonatie liniara. Acum nu stiu daca actingul lor tinea sa fie reprezentativ perioadei, cert e ca nu parea normal. In rest, e un Kurosawa puternic, spectaculos si grandios, chiar daca putin lung.

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu