joi, 13 mai 2010

Kvarteret Korpen {1963}

Un sfârşit

Vazut astazi la Clubul Cinefililor in timp ce afara tuna si fulgera...si probabil ploua cu galeata dar asta nici nu vedeam si nici nu auzeam. Nici fulgerele nu le-am vazut...dar tunet fara fulger nu exista...so, yeah.

Povestea unei familii acus disfunctionale care nu reuseste sa evadeze din situatia de cacat in care se afla. Tatal un alcoolic intelectual/filosofic...cu personalitate personaj, amuzant, ceva din sarea si piperul filmului...chiar si atunci cand da semne ca e treaz, dar atunci e treaz pentru ca de abia s-a trezit. Orice ban pe care il face il bea pentru ca banul cade mai intai in mana lui...un motiv pentru care familia asta merge "atat de bine". Fiul, ~20 de ani...doreste sa fie autor. Cauta aceasta poarta ca e o treaba pe care o respecta si care ii da sansa sa iasa din anonimat si din saracie. Mama, o femeie casnica cu un trecut rusinos dar justificat...toti au avut ghinionul sa se nasca si sa se cunoasca...

Singura scapare a fost adoptata de baiat si bine a facut...a mers spre necunoscut dar si spre, inevitabil, mai bine decat aici. Scenariul este unul inteligent, plin de poante bune, subtile a caror intentie nu e sa razi in hohote dar sa schitezi un zambet sincer pentru a observa si putinele parti bune din aceasta saracie. Saracia ca saracie ca nu e un lucru intotdeauna rau...dar daca si dragostea dispare din ecuatie, nu mai exista sanse de nimic bun. De asta si incepuse asa de bine si apoi, treptat, treaba se impute si cade intr-o tristete reala si tangibila.

Ca o concluzie...mesajul filmului e despre alegeri. Vedem mai multe, unele care se termina bine, altele care se termina prost. Fiecare alegere ne influenteaza viitorul si fiecare poate sa aiba efecte si pentru cei din jur.

8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu