luni, 27 septembrie 2010

Gloomy Sunday - Ein Lied von Liebe und Tod {1999}

Stiam ca exista o poveste in spatele melodiei care a dus sute de oameni la sinucidere...o poveste pe care am citit-o succint acum mai mult ani insa nu am stiut ca exista un film despre melodie decat recent. Imi pare rau acum...dar altfel l-as fi vizionat mai demult.

Pe langa ca priveste in detaliu procesul emotional de creare a melodiei acum arhi-cunoscute, melodie ce ii apartine Rezro Seress...care in film il cheama Andras numai-stiu-cum...si nu inteleg de ce nu au folosit numele real al pianistului...probabil pentru ca intreaga poveste e de fapt fictiune si un bun motiv pentru care acea melodie a fost creata. Muza melodiei a fost dureros de frumoasa Erika Marozsan, pe care da!, o vedem si nuda in cateva scene. Hoho, mai mult decat suficient motiv pentru a viziona filmul. Dar divaghez...pentru ca filmul este de o frumusete rara, o frumusete pe care o simti si care face ca tot subiectul, tot actingul sa se imbine intr-o opera cinematografica desavarsita si memorabila. Chiar in acest moment, cat scriu cuvintele astea fara rost...ascult superba melodie care a facut sute sa-si incheie viata intr-un mod sublim, datorita melodiei...

Ce a facut regizorul Rolf Schubel este o fapta de remarcat. S-a ajutat de o melodie fabulos de cunoscuta si a creat in jurul ei un pretext si o poveste incurcata despre amor si tradare, exact cum dicteaza melodia insasi. Melodie care daca o asculti e ca si cum ti-ar spune cineva ceva ce te raneste intens...insa stii ca e adevarul....

M-a pierdut din momentul in care au dat-o in nazism si puterea acestuia...dar nu neparat m-a pierdut ci m-a facut sa percep disparitia magiei de inainte...triunghiul amoros in care nu stiai cu cine sa tii. Artistul melancolic si romantic incurabil sau omul de afaceri romantic si sincer care stia ca e noroc sa aiba o asemenea femeie...da, majoritatea ar tine cu artistul care se vede ranit fizic de lipsa femeii iubite din viata lui...asa cum orice artist se manifesta cand iubirea il trasneste cu toata puterea, asa cum atunci cand nu e iubit e ca si cum aerul sau este luat de langa el...motivul pentru care el trebuie sa traiasca si sa creeze. Puterea iubirii este de asemenea portretizata subtil si are un impact interior pentru spectator.

Am sa ignor totusi finalul care a aratat o razbunare de doi lei pentru un trecut de mult trecut...filmul trebuie vazut si atat. 

9/10

2 comentarii:

  1. O, daa, peste bun film ai dat! L-am vazut si eu vara asta si m-a impresionat de-a dreptul! Sparge multe tipare de morala care supune arta unor chingi inutile si lasa sa respire frumusetea aceea magica pe care ai sesizat-o foarte bine. Repet: o, daaa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumusetea magica a Erikai, da. Maaai, taci, ca te-a vrajit de i-ai dat 9. Ia imagineaza-ti filmul asta cu o irlandeza rosie si grasa si cu niste bautori strasnici de bere.
    Glumesc, si pe mine m-a vrajit, of.
    :(

    RăspundețiȘtergere