marți, 11 ianuarie 2011

True Grit {2010}

Nu cred ca am vreo intentie sa vad filmul omonim din 1969 cu John Wayne. Imi imaginez oarecum cum e si nu prea ma incanta deloc. Ca sa nu raman la filmul vechi trecem la cel nou.
Regizat de fratii Coen, cei care de vreo 2 decenii + ne incanta sau ne fac sa simtim ceva intr-un film, au scos acum si westernul lor. Nu a fost cum ma asteptam dar pana la urma o varianta de western de la ei am vazut si in No Country for Old Men, care desi actiunea are loc prin anii '80, am simtit inca vantul de lupta incrancenata, numai cu pistoale, care numai in vestul salbatic se simte. Si nu numai pistoalele au jucat un rol in ambele filme...ci si personajele. Unul si unul. De la tanara razbunatoare care cu inteligenta si perseverenta ei ne arata ca nu e numai o fata pe cinste ci si o persoana de calitate. La batranul orbeste de curajos (cateodata), ascuns dupa peticul de pe un ochi si bautura de pe celalalt. El ne mai arata ca "exista tara pentru batrani" si prin curaj adevarat, necompromitator se persevereaza.
Filmul nu e in intregime previzibil insa un final pozitiv e de asteptat din cauza ca ne nareaza in inceput versiunea imbatranita a fetei de 14 ani, care chiar 14 ani avea si in realitate...Haille Steinfeld o cheama pe tanara actrita care ne arata ca are talentul necesar de a face fata unor regizori de genul asta si in fata unui cast ca acesta, Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Barry Pepper.
In cele din urma a fost un western pe cinste. A avut actiune berechet, scenariu peste medie la calitate, actori ce au interpretat foarte bine, Jeff in mod special. Nu m-ar uimi vreo nominalizare la Oscaruri. Astept acum sa apara o versiune mai buna vizual pentru ca sunt sigur ca si acesta are ce arata...de obicei in filmele celor doi regizori acest lucru este de asteptat.
8.75/10

Un comentariu: