sâmbătă, 21 decembrie 2013

Frenzy {1972}

M-a luat putin prin surprindere filmul asta pentru ca nu ma asteptam sa ma tina atat de mult in priza. Prima jumatate de ora a fost inutila si plictisitoare din orice punct de vedere. De asta, in ziua de azi, se incepe mai intai cu crima si apoi cu caracterizarea personajelor s.a.m.d..

Prima jumatate de ora a fost, asadar, plictisitoare...dar odata ce am vazut cine e faptasul si ce s-a intamplat imediat dupa, totul a devenit mai interesant. Si am fost surprins sa vad nuduri in filmele lui Hitchcock si se pare ca aici le-a incercat prima data (si probabil ultima data - imaginati-va cum ar fi aratat Psycho daca l-ar fi facut asa...probabil mai nasol, da). Bineinteles, toate au fost dubluri dar trecem peste asta. Si a fost si penultimul sau film...deci a trebuit sa il vad si a meritat.
Suspansul e la el acasa, asa cum e in mai toate filmele lui Hitch, povestea interesanta si misterul sunt si ele prezente...insa nu pot sa trec cu vederea cateva alegeri mai ciudate, din punctul meu de vedere. De ce fetele victimelor, dupa ce dadeau ortul popii, trebuiau sa fie comice...prima victima cu limba scoasa pe afara, vadit fortata, sau alte schimonoseli din partea celorlalte victime. E mai real asa sau daca aveau ochii inchisi si fata limpede nu credeam ca au murit...ma rog, alegeri ciudate. In alta parte, nu am inteles intotdeauna alegerile suspectului principal, nu criminalul. Planul elaborat si deloc credibil din final a fost mult prea complicat sa poata fi facut de unul singur si seria de circumstante au fost prea in favoarea lui...Acum se cam resemneaza lumea odata ce ajunge la inchisoare. Nu prea mai ai ce sa faci.
Oricum, asta e unul din filmele lui Hitchcock de care nu prea auzi imediat, nu e intotdeauna in topul cuiva insa merita o vizionare, poate chiar doua dupa o perioada de timp. Si cu siguranta e un clasic.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu