vineri, 13 decembrie 2013

Seppuku {1962}

Harakiri
Puternica poveste. Practic nu am la mine prea multe cuvinte sa impartasesc despre filmul asta decat ca trebuie vazut. E un exemplu foarte bun de cinema japonez de calitate care nu vine de la domnul Akira Kurosawa.

Acest film a fost regizat de Masaki Kobayashi si se pare ca e cel mai bun film al sau...se pare, pentru ca ma iau dupa ratingul de pe imdb si nimic altceva. Dar chiar si asa, nu pot sa neg ca nu orice imbecil se poate uita la un asemenea film si daca un imbecil ia acest film (din greseala) il inchide imediat si zice ca e plictisitor. Nu se poate mai fals.
Filmul vorbeste foarte mult despre situatia economico-sociala din 1600 cand lumea lor, la fel ca lumea de acum, era condusa numai de cei care aveau putere si nu de cei care vor sa ofere putere oamenilor. Aceasta putere ce o acapara un om la nu stiu cati, a insemnat calitate scazuta de viata pentru ceilalti...filmul vorbeste foarte mult si de onoare si cum chiar cei aparent onorabili nu detin asa ceva sub fatada. Pentru ca pana la urma asta a vrut sa demonstreze omul din mijloc...toata puterea ce o detine cel la care a mers, toata onoarea oamenilor lui, totul a fost doar o fatada...puterea lui e doar o fatada, e o putere care se bazeaza pe multime insa nu si pe calitatea lor, pe calitatile lui. Asa cum e omul cu "putere", asa sunt si oamenii lui.
Acest lucru e valabil si acum. Puterea ce le-o dam tontilor din conducere nu e decat o fatada pentru ca noi am fost cei care le-am dat acea putere si acea putere de decizie care se duce acum in directii gresite. Acest om, care se afla in mijloc, este majoritatea iar cei care il inconjoara sunt minoritatea. Iar determinarea si curajul sau a fost a mii de oameni, nu a unuia singur. Insa totul e inutil...stie si vede ca nu poate schimba situatia de unul singur asa ca face ce stie el ca e onorabil, nu fara sa lupte mai intai. Un film filmat excelent, linistit si puternic.
9.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu