sâmbătă, 14 decembrie 2013

The Big Heat {1953}

Hehe, de fiecare data cand vezi un film de asta din trecut, din trecutul de aur, iti dai seama ca nimic din ziua de azi nu e original in adevaratul sens al cuvantului. Asta cu povestea politistului care cauta razbunare e acum cliseu, atunci era socant...

Ce-i drept, cand e pusa in aceasta lumina, moartea sotiei lui este si acum socanta. Chiar si scena cand fata nevinovata primeste niste cafea fierbinte pe fata. Asta datorita faptul ca in ambele scene nu vedem actiunea propriu-zisa ci insinuata. Atunci era totul pentru efect, pentru suspans...acum e pentru sange. Nu se compara. Povestea e captivanta de la un capat la altul si ii tinem partea politistului ce isi cauta razbunarea. Doar nu o sa tinem cu smecherasii putrezi pana la miez.
Fritz Lang (M, Metropolis) a regizat filmul asta si a facut o treaba buna, a capturat perfect ce a avea sa devina mai tarziu chintesenta politistului american din filme. Shoot first, ask questions later. In acest caz avem mai mult, da-i un pumn prima data, apoi intreaba-l ce vrei sa afli...nu iti spune, atunci il impusti...si i-a mers de minune. Important la astfel de filme nu e stratul psihologic al personajelor ci faptul ca omul are un singur scop, acela de a razbuna moartea sotiei lui. Nu ne intereseaza ca dupa 10 zile de la moartea ei, mai ca se da la alta femeie. Nu ne intereseaza nici de fiica lui care desi vazuse ca explodase masina in care se afla mama ei (nu o arata, dar sunt sigur ca o vede mai tarziu, e imposibil sa nu), ea tot crede ca mama ei a plecat intr-o calatorie.
Ma rog, acum, ca orice film vechi, clasic, totul e pus intr-o lumina mult mai inocenta, mai naiva. Acum un film facut ca acesta ar fi luat in ras, batjocorit si considerat imediat o lucrare de amatori. Evoluam si aici, nu ai ce sa faci...si din filme ca acesta invatam. Acum un film ca acesta ar avea cel putin doua ore si vedem o transformare mult mai palpabila si mai detaliata a personajului principal, mai ales daca trece printr-o asemenea tragedie.
Cu toate astea, The Big Heat este un clasic indiscutabil si in fiecare sens al cuvantului.
9.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu