miercuri, 15 ianuarie 2014

All Is Lost {2013}

Asta e fata unui om care tocmai si-a pierdut cea mai de pret comoara in acel moment, si-a pierdut febletea si si-a mai pierdut o parte din speranta. Robert Redford a jucat bine in filmul asta, aratand ca inca mai poate. Pe de alta parte, nu stiu ce persoana (in afara de persoana fictiva de aici) s-ar comporta ca el...adica sa nu scoti nici un cuvant decat atunci cand esti frustrat...
Efectiv, singurele cuvinte spuse in acest film, in afara de cele spuse la o tentativa ratata de comunicare prin radio...au fost "shit" si un "fuck" mai tipat. Omul s-a descurcat bine in situatia aia, dar mi-e greu sa cred ca trec la 20 de m de tine doua vase mari de marfa...si nici una nu face nimic fata de situatia naufragiatului. Nici una nu a chemat pe nimeni, nu a facut nimic. Iar la final...solutia lui geniala mi s-a parut stupida rau din cauza comportamentului sau de dupa. Dai foc la pluta de salvare ca sa ii atentionezi pe niste unii si te dai batut asa de repede?
Din aceasta cauza si nu numai, filmul nu are cum sa iti ofere prea multe iar speranta, desi e un film de supravietuire, nu o simti. Simti ca omul s-a dat batut de cateva ori si ca tot filmul nu a fost decat o scuza sa ni-l arate pe Robert Redford cum inca stie sa joace. Si inca o chestie care ma enerveaza si o vad aproape in fiecare ani la premii importante...globuri sau oscaruri. Fiecare bosorog trebuie sa fie impins de cineva sa joace intr-un film serios un rol cat mai serios. De multe ori nu poti sa zici ca a jucat foarte bine insa cu siguranta daca e batran, o sa fie nominalizat. Anul trecut la cel mai bun actor in rol secundar erau 3 batrani. In 2012, Christopher Plummer a luat un Oscar pentru rolul sau secundar...un Oscar mai mult onorific decat altceva...si inca doi batrani erau nominalizati...si asa mai departe.
Acum nu pot sa neg ca nu sunt actori buni...chiar sunt...dar nu pentru rolurile la care sunt nominalizati la batranete. Aproape niciodata nu sunt cele mai bune roluri ale lor...acelea fiind deja imortalizate in trecut. Oscaruri onorifice nu au primit inca...asa ca pe ultima suta de metri, trisand aproape, incearca sa fure putin recunostinta de la academie. De ce nu se ofera mai multe Oscaruri onorifice? Sa se ofere la orice actor batran care si-a lasat amprenta in cinema...nu inteleg de ce e interzis.
Ma rog...filmul asta, desi e asemanator, nu se compara cu Gravity...fiind mult mai linistit si mai calm, momentele tensionante nefiind nici pe departe cum trebuiau sa fie.
7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu