marți, 7 ianuarie 2014

The Spectacular Now {2013}

Relevant si plin de suflet. Rar se mai fac filme cu adolescenti care nu sunt povesti superficiale despre cum se cupleaza baietasii cu orice pitipoanca si cum beau ei interminabil pe la petreceri...

Da, si aici se bea si da, pare ca filmul incepe fix ca un film ce arata superficial. Insa nu, scenariul duce la treburi mult mai profunde si mai serioase...iar faza cu bautul are radacini emotionale. Duce la relatia dintre pusti cu tatal sau, duce la revelatii personale ce ii afecteaza viitorul in sensul bun. La inceput pare sa fie doar un film despre o poveste de dragoste insa realizatorii stiu ca nu e suficient sa faci numai asta intr-un film memorabil.
Asadar ne-au facut sa ne dam seama ca nu vizionam un film despre cineva important pentru a apela la personalitatea a cat mai multi spectatori. Personajul principal este chiar destul de ratat, insa e un ratat placubil...are intotdeauna o sticla de alcool tare la el, slujba lui nu arata viitor si nu doreste sa treaca prin procesul prin care trece orice adolescent ce tocmai a terminat liceul...si anume sa mearga la facultate. E un tip care vrea sa fie iubit si care ii iubeste pe toti neconditionat ca sa fie placut (si poate in capul sau, si iubit). Tumultul sau interior este scos la suprafata de abia dupa ce il intalneste pe tatal sau si isi da seama ce fel de persoana aprecia el inainte...si-a dat apoi seama ca mama si sora lui aveau dreptate sa-l tina cat mai departe de el. Cu toate astea, bautura a aparut in viata lui inainte...tot ca un raspuns pentru ca a plecat tatal sau de acasa.
O familie e importanta, indiferent ce fel de furtuni sentimentale sunt. Ideea de a sta impreuna cu cineva toata viata are impact pe toti copiii acelei familii. De obicei, fara sa realizeze...ei o sa reproduca, si cand o sa fie la familia lor, tot ce au vazut cand erau mici.
Si asta ne arata filmuletul...lupta interioara a lui Sutter de a invinge sansele, de a nu ajunge cum a vazut el ca ar trebui de la tatal sau. Totul intr-un scenariu bine scris, actori foarte buni si tineri...cu un viitor stralucit (in special pentru cuplul central...Miles Teller si Shailene Woodley), totul acompaniat de un soundtrack cu impact.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu