vineri, 17 ianuarie 2014

The Act of Killing {2012}

La inceput mai ca nu imi venea sa cred ce vad. Oameni, o mana de oameni care recunosteau senin si fara resentimente ce au facut ei acum vreo 45 de ani. In Indonesia se intampla ceva ciudat tare acum 45 de ani. Se instala comunismul iar cei din opozitie, evident, nu doreau asta. Doreau ca tara lor sa fie democrata...o democratie vai de capu ei.

Asa ca au aparut gangsterii, democratii care se luau dupa filmele americane sa devina ce doreau ei. Gangsteri...la ei suna izbitor cu freeman asa ca imediat au facut corelatia asta desi nu e intotdeauna reala. In prim plan il avem pe Anwar Congo, un criminal care a recunoscut ca a ucis vreo 1000 de oameni. A aratat locul unde a facut asta si cum a facut asta. Ne-a explicat problemele pe care le-a avut el cu cantitatile mari de sange si cum a rezolvat-o cu o sarma legata de un gard. Totul cu o seninatate bolnava.
Care a fost rolul documentarului...si aici e iarasi interesant. Acesti criminali aveau ocazia sa faca un film despre evenimentele de atunci si sa le reproduca in ce stil doresc ei, inspirati deja de filmele din hollywood. Rezultatul a iesit ieftin dar efectul a fost inzecit pentru participanti. Anwar si prietenii lui din tinerete au avut toti revelatii si au realizat ce au facut. Reactia lui Anwar in timp ce se uita la el cum era torturat ca una din cele peste 1000 de victime ale sale a facut tot documentarul. Aia si cea de pe balconul sau preferat la inceputul filmului, detestat la final. Documentarul a avut loc de tratament psihologic, de catharsis pentru toti cei implicati...bineinteles, pe scara larga nu s-a schimbat nimic in Indonezia iar dupa 45 de ani de la tragedie unde au murit milioane de "comunisti" (nu toti erau, ci erau obligati sa spuna ca erau) cam degeaba sa mai faci ceva.
Iar democratia instalata, corupta si putreda, e condusa de un grup paramilitar care imediat impune legea ei daca apare vreun comunist sa razbune moartea familiei lui, de cand era mic. Tragic. Chiar foarte tragic. The Act of Killing este din 2012 dar e nominalizat acum la Oscaruri si este cel mai puternic candidat, din cate am citit. Nu intentionez sa ma uit la toate. Si chiar are stofa sa castige. E incredibil.
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu