marți, 7 ianuarie 2014

Captain Phillips {2013}

Din pacate nu m-a impresionat cat ma asteptam sa ma impresioneze. Insa tot apreciez filmul ca fiind, aparent, o reproducere fidela si dramatizata a evenimentelor reale din 2009.

Se pare ca s-a respectat cam tot ce era important de respectat in filmul asta...inclusiv si impresionanta prestare a sniperilor dinspre finalul filmului. Tom Hanks il joaca pe Capitanul Phillips, un capitan care a avut de-a face cu cativa pirati prin aprilie 2009. Un capitan care nu mai este privit prea bine de propriul sau echipaj din cauza ca nu a reactionat fata de anunturile ca sunt ape infestate de pirati si asa mai departe. Daca ma iau dupa evenimentele din film, omul s-a descurcat cat a putut de bine si poate e un erou.
Paul Greengrass, regizorul, nu a reusit insa sa ma faca sa simt tensiunea si iminenta pericolului. Scenele de pe vas au fost prea scurte iar cele din vasul de salvare, prea lungi. Dar in general, tensiunea nu am simtit-o, nu a fost palpabila si a fost cam plictisitor prin cateva locuri. Acum actorii si-au dus treaba pana la capat...la ce calitate, fiecare o sa zica altceva. De exemplu mie mi s-a parut ca a jucat prost Barkhad Abdi (Muse) insa multi tin tare ca a jucat foarte bine...probabil li s-a parut asta pentru ca e un personaj interesant si pentru ca e antagonistul. Nici Tom Hanks nu m-a dat pe spate...decat la scena din final, cand e examinat de doctor...in rest, cand incerca sa tina situatia sub control, nu mi s-a parut prea grozav.
Apoi avem intreaga operatiune de salvare si chiar unele faze de pe vas. Acum eu, ca spectator si pentru ca "dupa razboi, multi viteji se arata", am vazut cateva iesiri mai elegante decat haosul ce l-am vazut in operatiunile astea calculate si strategiate. Schimbul dintre ostateci trebuia facut altfel, cand Phillips a sarit in apa trebuia sa cada o ploaie de gloante pe vasul ala micut (dar nu, ca nu stiau daca e capitanul sau nu), cand se apropia cineva de ei, un negociator sau un soldat SEAL trebuia sa se actioneze atunci, rapid si profesionist...insa mie mi s-a parut ca s-a actionat fix in ultimul moment posibil si doar printr-o circumstanta plina de noroc.
Oricum, filmul merita vazut si poate altii o sa fie afectati mai mult de tensiunea filmului. La mine nu a mers.
7.9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu