vineri, 3 ianuarie 2014

12 Years a Slave {2013}

Am terminat 2013 cu un film bun si incep 2014 cu un film bun. Bine ati venit in 2014, ne asteapta un an bun din punct de vedere cinematografic! Cel putin asa ni se promite. Vedem.

12 ani, un sclav, este un film despre cum un negru liber de prin 1840, a fost rapit si apoi vandut ca sclav prin plantatiilede bumbac sau trestie de zahar din Georgia, acolo unde rasismul si sclavia era in floarea si nu dadea semne ca dispare prea repede. Asa cum a fost Django Unchained anul trecut, asa este si acest film. Tot un atestat despre cat de groznica a fost sclavia si cat de inumani au fost americanii din sud in perioada aia. Acum, Tarantino a ales o abordare mai entertaining dar chiar mult mai socanta pentru unele scene pentru a prezenta tragedia insa regizorul acestui film, renumitul si talentatul Steve McQueen (Hunger, Shame), alege o viziune mai din ochii unui negru, o vedere mai serioasa, mult mai trista, insa chiar mai non-socanta atunci cand se cerea, insa la fel de deranjanta. Acum nu stiu cata importanta are faptul ca Steve e negru, probabil mai deloc (mai ales daca luam in considerare si faptul ca el e din Anglia)...dar si scenaristul este tot un negru, John Ridley.
Are si nu are importanta. Ideea pe care vreau sa o spun e ca filmul nu e atat de bun pe cat pare. Da, realizez ca prezinta niste evenimente deosebit de triste si deranjante pentru a face parte din istoria cuiva, dar nu stiu daca trebuie sa ma simt manipulat cand ma uit la un film de genul asta pentru a-mi parea rau de ceea ce se intampla acum 150 de ani. Omul in anumite situatii e capabil de lucruri groaznice si e capabil sa primeasca pedepse groaznice...dar de acum parca mi se spune sa imi para rau si pentru ca s-au construit marele piramizi din Egipt sau oricare alt loc. Oamenii ce au lucrat acolo au fost tot sclavi si erau tratati in acelasi fel, poate chiar mai rau. Dar da, diferenta e ca asta s-a intamplat acum 4000 de ani, nu 150. America a aratat o gandire foarte proasta pentru acel moment din istoria ei, mai ales ca exista deja un precedent unde un negru era tratat ca un egal al albului. Ei nici macar in curtea lor, daca se uitau, nu vedeau ca nu exista diferenta dintre un negru liber si un sclav negru. Mi s-a facut sila, cum a fost si intentia regizorului si a producatorilori (printre care se afla si Brad Pitt), sa vad comportament atat de barbaric din partea albului opresiv. Mi s-a facut mila si de Solomon, si de restul negrilor.
Ma rog, asta e parerea mea despre faptul ca filmul foloseste evenimente (chiar si adevarate) care sunt create cu intentia de a soca, de a simti mila...desi astea erau vremurile si asta era legea atunci. Cat despre film in sine...totul e facut cu o corectitudine sfanta chiar. Regia mi s-a parut nitel cam lenesa, fara imagini memorabile, fara peisaje...muzica iesea cateodata in evidenta dar o uitai repede, jocul actoricesc a fost si el condus bine de McQueen prin Chiwetel Eijofor (habar n-am cum se pronunta numele omului, gata, am aflat) care face un rol bun insa nu mai mult de atat. Iar altii care ies in evidenta sunt conasii, bineinteles...Michael Fassbender (un rol bun, specific nebunesc), Benedict Cumberbatch (intotdeauna o placere sa-l vad pe Sherlock Holmes). Alte nume ce rezoneaza sunt Brad Pitt, Paul Giamatti si Paul Dano cu roluri scurte dar de impact pentru poveste. La categoria actrite nu avem prea multe roluri...Lupita Nyong'o e cea care iese in evidenta cel mai bine, bravo ei...si apoi mai este Sarah Paulson (sotia persoanjului lui Fassbender).
Ca sa concluzionez...filmul e facut foarte bine, foarte corect. E jucat bine, e filmat ok, are un scenariu bun si avem prestatii calumea. Insa manipuleaza prea mult emotiile umane si regizorul nu m-a facut sa simt tragedia asa cum trebuia sa o simt si a fost prea lenes in alegerea cadrelor sau a jocului actoricesc (cateodata). Acestea fiind spuse, nota de pe imdb nu mi se pare mare, insa nu pot sa il consider un film foarte bun.
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu