duminică, 21 decembrie 2008

Life of Brian {1979}

Un exemplu de comedie britanica de inalta calitate, care, prin sarcasmul si comedia de situatie mai exagerata, isi bate joc de toti fanaticii religiosi dar si de religie in sine...asa, intr-un mod cat se poate de inofensiv, fara a avea filmul asta puterea sau chiar si intentia de a modifica radical credinta cuiva.
Totul e deci o satira la adresa comunitatii religioase de azi dar si din ziua de ieri, cand s-a nascut acest "Îi sus". Brian e insa omul obisnuit care a avut nenorocul de a se naste in acelasi an, in aceeasi zi si practic next door cu Iisus. Asa si incepe filmul...cu nasterea lui. Vin magii, lasa darurile si vad ca au gresit adresa, se intorc si iau inapoi darurile lasand-o pe mama lu Brian cam buimaca. Nu are prea multe momente de ras in hohote sau LOL-uri, insa e o schita grozava la exagerarile in comportamentul omului cand vine vorba de religie. Dar, cu toate ca nu e un film blasfemic, sunt nenumarate mesaje care indeamna publicul sa gandeasca pe cont propriu cand are probleme, sa nu se roage la ceruri oamenii cand vor raspunsuri la intrebari fara raspuns si asa mai departe.
Le putem multumi, asadar, celor de la Monty Python pentru acest dar datator de zambete si rasete, asa cum au facut si cu celelalte filme ale lor (si ca sa enumar cateva: Monty Python and the Holy Grail sau Meaning of Life...ca sa nu mai zic si de showul lor din care nu am vazut niciun episod) si eu recomand vizionarea lor pentru ca aceste exemple de comedie sunt printre cele mai inalte din lume, nefiind cu strambaturi sau umor de toaleta, ci prin replici gandite si care te fac sa gandesti.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu