vineri, 26 decembrie 2008

Slumdog Millionaire {2008}

Slumdog Millionaire...titlul zice tot daca stiti ce inseamna. Pentru cei ce nu...slumdog inseamna un fel de haimana, un caine al strazii, un vagabond, iar urmatorul cuvant e un neologism asa ca il folosim si noi.
Din cauza ca mi-a adus aminte de City of God, fiind absurd de asemanator, nu pot sa-i acord o nota mare, nici nu pot sa inteleg nota mare de imdb, deci il numesc usor supra-apreciat. Filmu asta e un City of God indian...pentru ca vorbeste despre acelasi lucru. S-a inceput din copilarie si s-a ajuns la adolescenta (ca in City of God), se vorbeste despre saracia si mizeria din India (in City of God era din Brazilia), saracie si mizerie ce duce la un comportament nu tocmai corect, baietii nostri ajungand sa fure papucii de la Taj Mahal care ii lasau turistii la intrare, se duceau cu ei in suburbii si ii vindeau...a dog-eat-dog world (si nu numai asta). Prietenia lor seamana foarte mult cu cea alor Lil'Ze si Benny, unul fiind mai violent si altul mai inteligent...la un moment dat au fost despartiti de soarta sau uraiar asemanarile dintre cele doua filme continua.
Filmul de fata, insa, foloseste si ca o dovada cum ca nu cunostintele din carti ne definesc ci cele capatate din viata reala, fara sa fim cufundati in fantezii si ireal. Viata reala e destul de dura cu un scop si fara ajutorul cartilor. Pe langa chestia asta vedem si o poveste a unei cenusarese...personajul nostru principal, din cauza ca nu a trait intr-o lume tocmai egala, scoala nu prea a facut, desi a invatat sa citeasca si presupun si sa scrie a reusit sa supravietuiasca pe baza inteligentei si a avut norocul si poate si ajutorul destinului sa ajunga, ca nimeni altcineva, la "Vrei sa fii milionar?" - versiunea indiana. Povestea de dragoste sta insa la baza acestui film...desi e usor previzibila si cliseatica...se contopeste frumos in jurul celorlalte teme a saraciei si a vietii dure. Imaginea e foarte misto, regia e iar faina ca doar e Boyle si se vede mana lui si ca sa faceti comparatii uitati-va la Trainspotting, 28 Days Later...sau Sunshine.
Profunzimea acestui film poate fi diferita de la om la om in functie de experienta lui de viata sau de cantitatea de filme vazute. Mie mi-a placut, nu pot sa zic ca nu, insa nu e atat de tare pe cat credeam...insa e un film foarte bun despre India si poporul ei (care oricum seamana cu celelalte popoare...in afara faptului ca le place prea mult sa danseze prost si sa cante pitzigaiat in filmele lor).
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu