sâmbătă, 20 decembrie 2008

Sophie's Choice {1982}

Un adevarat roller-coaster emotional. O poveste dureroasa despre supravietuire, dragoste, prietenie dar si tristete si durere profunda. Asta e rezumatul in 10 or less words a capitolului "Despre ce e vorba in film". Dar profunzimea lui poate fi studiata cadru cu cadru, cuvant cu cuvant, capitol cu capitol.
Insa filmul asta e despre Meryl Streep, pe care am considerat-o intotdeauna cea mai buna actrita din istorie, nimicindu-le chiar si pe cele din vremurile "de aur" ale cinemaului, nici una nu se compara nici macar printr-o treime si asta ca sunt eu generos ca e perioada Craciunului. Insa nu, face un rol monumental, grandios si extrem de memorabil. O viata atat de dureroasa nu cred ca a fost vreodata intiparita pe pelicula, de aceea eu zic ca e una din cele mai bune interpretari din toate timpurile si e acolo sus de tot...Cuvintele mi's putine sa exprim exact de ce este cel mai bun rol si cea mai buna intrepretare, dar o data vazut, va fi inteles. Durerea Sophiei poate fi citita si atunci cand e incredibil de frumoasa, chiar si atunci cand e joviala si plina de viata simti ca ascunde un secret ce iti poate sfarama inima, inima ei insa a fost deja sfaramata acum mult timp...si nu are decat pana in 30 de ani. Un suflet atat de chinuit si atat de tanar e rar in cinema...
Tocmai de asta mi-este foarte greu sa recomand sa fie vizionat de mai multe ori, in primul rand din cauza scenei in care trebuie sa aleaga care din copiii ei trebuie sa traiasca...am citit ca nu a citit scena aia decat la inceput (cand a citit tot scenariul) si in momentul filmarii si tocmai din cauza ca ea nu a studiat scena prea mult, din cauza ca nu a fost gandita, intensitatea emotiei brute care iese din omul asta la momentul acela e incredibila...si o simti pana in varful tuturor extremitatilor, in special a firelor de par.
E inutil sa continui cu descrierea acestei minunate actrite. Cat despre ceilalti doi, Kevin Kline si Peter MacNicol...si ei fac o treaba excelenta, in special Kevin Kline, un actor extrem de teatral si de 10 ori mai plin de viata decat orice actor din ziua de azi care e tanar. Bine, acum nu prea mai poate ca a imbatranit considerabil...dar chiar si asa, e excelent.
Filmul in sine e si el o realizare considerabila dar nu prea mare. E ok, insa e umbrit total orice aspect tehnic sau regizoral din cauza lui Sophie. De vazut. O singura data, ca e prea deprimant sa fie vazut de mai multe ori...
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu