duminică, 22 martie 2009

Cannibal Holocaust {1980}

L-ati vazut multi dintre voi, pentru pura placere malefica din fiecare...din cauza ca am vrut sa vedem ceva revoltator si socant, ceva ce nu vedem in viata de zi cu zi.

Ei bine, aflati ca totul e fals in ceea ce priveste cadavrele umane din film dar la parte cu animelele e mult mai credibil, asta e sigur. Regizorul a fost arestat in aceeasi zi cand filmul asta a avut premiera in Italia...a stat in inchisoare 10 zile pana cand la judecata i-a aratat pe actori si cat de nemorti erau de fapt. Bun, atunci pentru ce sa arati publicului un astfel de film? Din cauza socului? Din cauza goreului? Mare scofala...tin minte cand eram mic si mergeam la bunici pe la sfarsitul toamnei si mai omoram un porc mai marisor asa (bine, nu o faceam eu ca eram mic dar eram martorul faptei de la inceput pana la mancatul soricului)...pentru mine, fiecare chestie din filmul asta nu m-a socat in nici un fel.

Un astfel de film socheaza numai pe cei care au fost crescuti in puf, numai pe cei a caror parinti i-a indepartat de realitate (ca vai, copilasul lor sa nu vada cum e omorat un porc sau o gaina) etc. Insa trebuie sa recunosc ca fazele sunt facute foarte bine, in adevaratul stil al filmelor snuff. Camera tremura constant, calitatea proasta a filmarii, se prind insa detaliile esentiale cat sa iti faci o idee, s-au folosit cantitati mari de organe de porc (care sunt foarte asemanatoare cu ale noastre dupa cum se stie), cranii de om, oase, etc...iar filmul nu e decat un "studiu" al rautatii umane, al dezumanizarii, al brutalitatii si al superioritatii unora fata de altii. Deci daca e sa-l vezi, sa-l vezi pentru caracteristicile astea despre profunzimea umana care sunt reale si sunt prinse aici in cea mai pura si malefica forma...

E mai "gretos" in jumatatea doi din cauza ca atunci se arata prostimea umana...
Aaa...eu ma asteptam sa vad altceva, nu ceva atat de regizat. Ma asteptam sa vad o pleiada de filmulete micute, fara legatura intre ele, dar care au toate aceleasi brutalitati si scarbosenii pe care le poate face un om, in mare parte aratand violenta lui.

Nota...habar n-am ce nota sa-i dau. Pe de o parte i-as da nota mare din cauza tupeului regizorului de a face un astfel de film, pe de alta parte filmul asta nu aduce nicio contributie cinematografiei decat prin cantitatea imensa de soc si prin faptul ca alte filme s-au inspirat (fara sa recunoasca) dupa el cum ar fi The Blair Witch Project.

5/10

Un comentariu: