duminică, 22 martie 2009

Quills {2000}

Ce poveste frumoasa...
Geoffrey Rush joaca un scriitor renumit din Franta care este inchis pentru povestile sale pornografice si cateodata perverse intr-un spital de nebuni. Acest scriitor este numit Marchizul de Sade si isi trage inspiratiile din femeile pe care le cunoaste (fie numai prin contact vizual, fie mai mult) din barfele pe care peretii azilului le aud sau pur si simplu din fanteziile sale sexuale...oh, da, e un film foarte sexual ce profita din plin de foamea omenirii pentru acest sport dar in acelasi timp si pentru diversitatea ei. Acest scriitor atinge aceste puncte intr-un mod pertinent si ofensator pentru unii incat se ajunge cu povestile lui la urechile lui Napoleon a carui gusturi sunt prea pudice pentru operele marchizului.

Pe langa domnul Rush care face o prestatie demna de o nominalizare la Oscar (pe care a si primit-o) o mai avem si pe frumoasa (dar nu extrem de frumoasa) Kate Winslet care lucreaza la ospiciu ca menajera, strangand cersafurile lunaticilor, aducandu-le mancarea la usa...dar si mai important, este persoana ce trimite manuscrisele Marchizului la editor pentru a fi tiparite punand din nou gaz pe foc, razand in fata persoanelor ce incearca sa-l opreasca din scris povestile sale infierbantate. Atat de fierbinti incat iau foc dupa ce cartile sunt stranse de catre autoritati.

Pana la urma Napoleon cheama un doctor renumit pentru metodele sale eficiente de a insanatosi pacientii, metode neortodoxe, medievale, de tortura. Doctorul e jucat de nemaipomenitul Michael Caine, raul intruchipat, usor de jignit, profitor, superficial, care se crede stapan pe situatie si e sigur sa transforme aceasta "vindecare" intr-un razboi personal.

Povestea e, cum am zis, foarte frumos spusa in stilul specific de limbaj invechit, e plina de intorsaturi astfel incat sa te tina mereu interesat, locul unde personalitatile se ciocnesc, dragostea intervine, unde banii si puterea vorbesc si autoritatea e amenintata.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu