joi, 12 martie 2009

Watchmen {2009}

Unul din cele mai asteptate filme de inceput de an si l-am vazut la doar o saptamana dupa premiera mondiala...ci ma bucur :D. Ma bucur si mai tare pentru ca l-am vazut la cinema. Si daca ma bucur nu e degeaba ci pentru ca a fost un film chiar foarte misto.

Sa o luam cu primul lucrul ce i-a facut pe spectatori (vorbesc aici mai mult despre cei din Romania pentru ca cei din America au alte motive, probabil) sa vina la cinema. Acesta este Zack Snyder...tipul care ne-a adus spectacolul audio-vizual din 300, film care a marcat cinematografia (intr-o oarecare masura, e inutil sa negam asta) si a innoit genul de film de razboi...nu o sa uitam 300 prea curand, parerea mea...unii o sa incerce sa-l stearga din minte voit pentru ca li s-a parut mai putin decat se credea a fi, nu e asa...a fost ce a fost si va fi ce este in continuare...un film bun, cu elemente vizuale noi, destul de memorabil...pe langa 300 a mai facut si Dawn of the Dead, un horror ce iese in evidenta pe langa celelalte horroruri facute in ultimii 20 de ani din cauza ca e nu e asa de prost, pur si simplu, si respecta reteta unui horror facut cum trebuie.

Cu filmul asta aduce un feel deosebit, nu neaparat nou, pentru genul comic-book movie...un feel care se simte pentru ca se bazeaza mai mult pe poveste si nu pe actiune. Filmul prezinta calm fiecare particica a filmului, fara a avea impresia ca se grabeste povestea spre un final iminent insa nu devine plictisitor niciun moment, simti ca are tot timpul din lume si fiecare poveste, despre fiecare personaj din ecuatie e fie spusa in flashbackuri foarte bine povestite ca un mini-rezumat/caracterizare despre personaj, fie incorporat in prezentul filmului (cel din 1984-85, perioada prinsa foarte bine vizual prin New Yorkul intotdeauna intunecat si plouat)...astfel ajungem sa le stim persoana si oarecum psihologia, daca dorim sa ajungem pana acolo, insa pentru un film de genul asta nu e nevoie. Dupa mine nu a fost greu sa ma pierd prin numele aruncate pe parcurs cu toate ca e greu sa faci legaturile cu numele si personajele pe la inceputul filmului...or so I have been told. Personajele sunt interesante in special Silk Specter II jucata de frumoasa Malin Akerman unde avem ocazia sa o vedem, din nou, naked...ceea ce dupa mine e numai bine, a fost o placere sa o vezi pe ecran cu haine sau fara...un personaj sexy si puternic asa cum stim ca sunt femeile din filmele de actiune, toate pe care le vedem.

Aceasta e urmata de nemuritorul Dr. Manhattan, un dumnezeu printre pamanteni, un dumnezeu facut de om din om (seamana cu ceva?), un personaj ce formeaza substratul filmului datorita semnificatiei sale cumva religioasa (e de asemenea si subiectul ce ofera filmului un look mai serios si chiar profund)...de asemenea marimea sculei facute pe computer e ostentativa si greu de ignorat - am zis ca e necesara sa arate ca un zeu nu are nevoie de haine (ceea ce e oarecum normal) dar si prin faptul ca nu are nimic de ascuns. Un personaj foarte cool, cu o voce calma si cu umanitate ce se scurge din gandirea lui de nemuritor invincibil din cauza ca realizeaza cat de inutila este pana la urma. Personaj rece, calculat, uber-obiectiv, ca un zeu ce priveste existenta noastra ca pe o povara din cauza ca nu reuseste sa ne descifreze sau inca incearca...inutil insa...de asta nici nu poate sa ofere unei femei (Silk Specter 2) o placere normala, zeu cum e el, nu descifreaza o simpla femeie...si asta spune multe.

Rorschach e psihopatul clasic, cel care face dreptate asa cum stie insa e dreptate non-the-less, psihopat jucat de Jackie Earle Haley care a primit o nominalizare la Oscar in 2007 pentru un personaj asemanator (insa nu la fel de super-eroic si nu la fel de bun), cel din Little Children in care joaca impreuna cu colegul din acest film, Patrick Wilson (care are si el un personaj semi-interesant, de fapt, cred ca cel mai neinteresant dintre toti). Mi-a adus aminte de Jokerul lui Heath Ledger in unele momente prin nebunia care o arata si prin cele cateva replici foarte tari pe care le prezinta cu un plus (nu e ca si cum le reproduce ci le creaza personajul sau): "I'm not locked in here with you, you're locked in here with me!" si ar mai fi dar cele pe care le cautam nu le gasesc unde le caut eu.

Si mai sunt alte personaje interesante dar merita sa mai zic ceva si despre film...sau hai efecte.
Efectele nu sunt aglomerate intr-o anumita parte a filmului ci presarate cu bun simt de'a lungul lui cu cateva excese misto (care dau bine in cinema sau in special IMAX) cum ar fi o bomba atomica sau dezintegrarile integrale ale corpului uman. Nu am putut sa nu simt si o asemanare cu Matrixul, mai mult in scenele de actiune si muzica. Povestea are asemanari cu filmele noir si datorita nararii lui Rorschach acest look e amplificat si arata foarte misto...atomsfera filmului e foarte placuta datorita acestui mic detaliu.

Totul la filmul asta e misto, eye-candy de la inceput pana la final si nu pot spune ca lipseste povestea pentru ca exista si ajuta filmul sa fie luat in serios acolo unde trebuie si sa ne distram acolo unde trebuie de asemenea. Eu il recomand si nu pot sa-l compar cu 300, sunt 2 filme diferite si de gen diferit, fiecare trebuie vazut pentru ceea ce e. Asta e de:

8.75/10

2 comentarii: