miercuri, 25 martie 2009

Fantasia {1940}

Ce frumusete de film...Disney in cea mai pura forma, fara linii de dialog, exceptand interventiile naratorului pentru a prezenta urmatorul act, fara o povestea anume, decat aceea a vietii, de la creare (in ambele versiuni...si din neant, facuta de mana lui dumnezeu dar si varianta stiintifica) urmand apoi toate etapele frumoase sau urate ale vietii...dragoste, bun si rau, profan si sacru, dumnezeu, om, tot...de la cel mai simplu la cel mai complex.

La vremea sa filmul a avut multe premiere...primul film cu sunet stereo (sau Fantasound), prima animatie in care animatorii aveau voie sa foloseasca ce culoare ar fi vrut (ce chestie, iti dai seama?), prima si ultima animatie Disney care are 2 ore si mai sunt...dar nu ele fac filmul asta unul memorabil.
Combinarea soundtrackului de cea mai inalta calitate creata de clasicii trecutului cu imagini extraordinare create si ele de oameni foarte talentati in frunte cu Walt Disney...amandoua formand povesti despre viata, acoperind aproape fiecare aspect al ei de buna gust (ca doar e Disney totusi). Cam atat...imaginile vobesc de la sine. Trebuie vazut neaparat!!!

9.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu