joi, 9 iulie 2009

Ace in the Hole {1951}

Filmul asta trebuie vazut de fiecare idiot din mass-media. Ceva asemanator s-a intamplat ieri cand a fost ceremonia de inmormantare a lui Michael Jackson. Un film ca acesta nu are varsta pentru ca se innoieste pe an ce trece. Cautarea senzationalului e o chestie normala in ziua de azi pentru orice ziar sau post de televiziune...fruntas fiind retardatul de Dan Diaconescu.

Degeaba...natura umana e gretoasa si aici se exemplifica exact de ce. Un om muribund este motiv de distractie, de curiozitate morbida, un circ mediatic care se hraneste din viata muribunda a unui suflet. Trist film. Deprimanta concluzie. Adevarata.

Un jurnalist frustrat care a umblat pe la fiecare ziar important din marile orase ale Americii de la care a fost dat afara din diferite motive, principalul fiind neprofesionalismul sau pueril. A ajuns intrun oras mic, la un ziar neimportant, dar care respecta un lucru. Adevarul. Dupa un an scriind articole plictisitoare si neinteresante este trimis catre o vanatoare de serpi cu clopotei. In drum ajunge intrun loc din mijlocul desertului unde un om a ramas intepenit intro pestera dintrun munte. Muntele celor Sapte Vulturi. Un munte indian in care au fost ingropati in trecut, acum mai bine de 400 de ani, corpurile neinsufletite ale indienilor bastinasi.

Din aceasta stire dintro pagina, maxim...a reusit sa o lungeasca pe mai multe zile amanand scoaterea la suprafata a saracului om intepenit printre stanci si lemne putrezite ce o data tineau tavanul culoarului. Pe zi ce trece, durerea creste, atat pentru victima cat si pentru spectator pentru ca acesta vede adevaratele orori ale omului. Lacomia pentru senzational si interesul superficial pentru viata unui om doar pentru a-si reconstrui renumele.

Billy Wilder, regizorul, reuseste uimitor sa prinda aceasta marsavie si atitudini gretoase doar pentru bani si atentie ce nu iau in considerare viata unui om...a unui singur om. Jurnalistul are dreptate cand spune ca viata unui om e mai interesanta pentru noi decat viata a 1000, 5000 sau 10000 de morti intro catastrofa pentru ca in acest caz putem cunoaste intreaga lui poveste si multe alte povesti tangente cu cea principala. Totul e ca o teroare psihologica. Simti ca nu are cum sa se termine cu bine pentru nimeni. Si asa e...ne auto-distrugem pentru ca facem alegeri pripite, puerile, superficiale.

Filmul asta e o lectie atat de viata cat si de cinematografie, focalizandu-se pe emotia umana si tensiune.

9.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu