joi, 9 iulie 2009

The Shop Around the Corner {1940}

Dragut film. Misto de vazut cand te-ai saturat de cele din ziua de azi si cauti ceva amuzant si placut din anii trecuti, chiar indepartati.

James Stewart are acelasi farmec ca in orice film in care joaca. Nu degeaba este si o sa fie unul din cei mai iubiti actori din istorie. Are un anume ceva ce place oricui iar stilul sau de a juca e extrem de firesc, putin teatral dar foarte amuzant. Intregul ansamblu de actori ne introduc intro atmosfera placuta de parca ar alcatui o familie.

Povestea e ca nu prea are o poveste. Sunt aratate doar cateva zile din viata unor personaje ce lucreaza la un magazin cu de toate (in afara de mancare) din Budapesta. Cum reactioneaza unii cu altii, cum interactioneaza...ce ii face o familie. James Stewart il joaca Kralik, vanzator in acest magazin, o persoana mai profunda decat pare, mai sentimentala, mai inteligenta...pare oarecum plictisit si doreste ce vrea orice alt angajat intro astfel de pozitie...o promovare si o marire de salar. In viata privata scrie scrisori unei femei anonime si ajunge sa se indragosteasca de mintea ei, pentru ca fizic nu a vazut-o inca. Margaret Sullavan o joaca pe dra. Novak care si ea in timpul ei liber scrie scrisori unui barbat anonim si ajunge si ea sa se indragosteasca de mintea lui. Bineinteles ei doi isi scriu scrisori reciproc dar nu o stiu...si lucreaza in acelasi loc. Si in viata reala se cearta de parca ar fi dusmani stiind ca au pe cineva nestiind ca e celalalt de care sunt indragostiti.

Bineinteles, aflam destul de devreme de chestia asta asa ca noi urmarim cum se comporta unul cu celalalt ca sa vedem mai apoi cum o sa-si rezolve ei certurile si bineinteles, cum o sa se dezvaluie unul altuia. Finalul e din aceasta cauza previzibil dar nu e o problema. Filmul e distractiv si merita vazut.

8/1o

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu