joi, 23 iulie 2009

Enduring Love {2004}

Unic film. Un eveniment traumatic se transforma intrunul tragic...puterea actiunilor din viata noastra, amplificata de 10 ori, in proportie directa cu marimea si impactul actiunii.

Un profesor universitar, inca n-am deslusit care e materia sa, jucat de aici talentatul Daniel Craig, e la un picnic cu iubita sa, sculptorita, jucata de Samantha Morton, cand deodata...in timp ce Daniel deschide sticla scumpa de sampanie...in spatele sau un balon cu aer cald pluteste incontrolabil si cu viteza mai mare decat trebuie razant cu pamantul. Actionand din instinct fuge spre balon...el si inca 3 oameni. Intrun haos perfect regizat, cu o manuire a camerei de mare clasa 5 oameni (cei 4 de mai sus plus bunelul pustiului care se afla in balon) incearca sa linisteasca balonul naravas pentru a-l cobora pe baiat...Totul ajunge teribil de prost si o rafala de vant directioneaza balonul in sus si mai departe. Toti sunt purtati in sus insa 4 sar inainte de a fi prea tarziu...al cincilea, un doctor din Oxford, se tine de funie pana, inevitabil, isi imbratiseaza moartea...sau oboseste.

Imaginile de mai sus sunt cutremuratoare, ca de altfel tot thrillerul acesta psihologic. Dupa eveniment, personajul principal il macina vina si credea ca putea face mai mult pentru a-l salva pe al cincilea. Vina creste si apare o doza de nebunie in gandirea si comportamentul sau. Un alt tip care a "ajutat" la eveniment ajunge sa creada ca au avut un moment divin cand, impreuna, se rugau la cadavrul celui cazut. Se simte repede ca acesta e nebun incurabil si problema sa cu Daniel nu se termina. Il urmareste pretutindeni pentru a-l convinge de un lucru...sunt destinati unul celuilalt.

Daniel isi pierde putin mintile deoarece este inconjurat de un trecut ce-l bantuie. Unul fiind evenimentul ce ar traumatiza pe oricine si altul e acest tip instabil care il urmareste si in acelasi timp ii aduce aminte de eveniment si mai mult. (Acum ma intreb ce simt ceilalti doi care au luat parte la incident, ca sa nu mai vorbesc de pusti) Tensiunea creste superb pana la un punct culminant atat de rapid si de neasteptat de parca totul se intampla in fata ochilor. Totul cu o regie superba de la inceput la sfarsit. Roger Michell a facut o treaba excelenta.

Un thriller excelent, vizual, sub-evaluat pe imdb, cu interpretari foarte bune din partea tuturor si un subiect delicat, tratat psihologic si rece. Dragostea ca un eveniment biologic, oamenii ca fiinte ce procreaza si atat. Are de toate. Trebuie vazut.

8.5/10

+ To Have and Have Not (1944) - 7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu