marți, 29 septembrie 2009

Franklyn {2008}

Alt film de la festival care se afla in competitia de lung metraj. Joaca Eva Green, Ryan Phillippe, Sam Riley si Bernard Hill.

O zic de la inceput. Filmul e slab...e slab pentru ca se incurca prea mult in partea de puzzle al filmului, in partea de mister. Spectatorului ii este prezentata lumea reala si o lume de basm intunecat fara absolut nicio legatura intre ele. Povestea din basm ne vorbeste despre o lume in care exista prea multe "credinte", de la cele serioase la cele imbecile si aparent pe asta se bazeaza toata viata in acest oras fantastic, numit Meanwhile...Cei care nu au o credinta, ateii, sunt cautati de Clerici si bagati in inchisoare.

Phillippe il joaca pe Jonathan Preest, un soi de ateu super-erou care e un detectiv ce poarta o masca interesanta. Bineinteles, chestia asta il defineste. Prezenta mastii arata dorinta lui de a nu fi vazut de ceilalti ca fiind ateu...si din punctul meu de vedere povestea asta mi se pare destul de interesanta incat sa o tina tot filmul. Dar nu...filmul pe langa aceasta poveste ireala are si una din prezent...pe care nu am inteles-o deloc.

Sam Riley joaca rolul unui tip parasit la altar...si nu am inteles ce s-a intamplat cu prietena lui. Ori a murit, ori a fugit pentru ca in final ne dam seama ca fugea dupa o fantoma...o dorinta interioara. Apoi este Eva Green, o studenta la film care face un proiect periculos pentru viata ei. Se sinucide, se filmeaza si suna ambulanta ca sa ii filmeze si pe paramedici sa vada mai tarziu ce fac cu ea pentru a o trezi. Atata am prins si din povestea ei...dar aparent are problema asta pentru ca are probleme cu moartea tatalui ei.

In final misterul se desluseste...intelegem ca lumea fantastica e creatia unui singur om cu probleme de personalitate, ala parasit gaseste sfarsitul problemei, Eva se trezeste din deprimarea ei si gaseste un necunoscut pe strada...ala parasit...prost film. Dar vizual este interesant si cred ca asta e punctul forte al filmului si atat.

6/10

4 comentarii:

  1. Dan Viorel Asaftei2 februarie 2012 la 12:26

    Exita legatura intre cele doua lumi, numai ca nu o vezi tu.
    " Se sinucide, se filmeaza si suna ambulanta ca sa ii filmeze si pe paramedici sa vada mai tarziu ce fac cu ea pentru a o trezi. Atata am prins si din povestea ei". Nu zau? Cum trezesti un om mort? Ca incearca. e altceva.

    Sfat: Cinematografia e "grele". Invata intai sa legi cateva cuvinte intr-o fraza si apoi in niscaiva idei pertinente.

    Cu respect,
    Viorel

    RăspundețiȘtergere
  2. De obicei la filmele proaste, ca cel de sus, nu ma chinui sa fiu foarte elocvent...nu imi pasa :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bai, nah, filmu nu e atat de prost cum spui tu si altii(nea Pitbull included). Ok e oarecum over-ambitious pentru un debut si finalul cam neinspirat, dar se joaca bine cu planurile Eva green mere chiar bine, latura disptopica e ok conturata desi recunosc ca nu prea "iaste" autentica, but overall se leaga lucrurile pe acolo si ar fi fost si mai fain daca nu mi-ar fi fortat finalul ala. Pe de alta parte insa, nu iti este bagat pe gat(zi ending), deci poti sa ii dai discard(filmul ca material) si din ce am zis pana aici cu tot cu paranteze, nah, pentru mine a avut suficiente resurse.

    RăspundețiȘtergere
  4. rectific: nu e nici pe departe. nu e, defapt.

    RăspundețiȘtergere