vineri, 2 iulie 2010

Ju Dou {1990}

Poveste fascinanta din China anilor '20 cand traditiile si obiceiurile inca puneau stapanire pe viata oamenilor impiedicandu-i sa isi traiasca viata asa cum vor, bine sau rau...interzicandu-le sa faca propriile lor alegeri...traind intr-o singura directie.

Zhang Yimou este regizorul acestei povesti si o face iarasi plina de frumusete vizuala si vivacitate in culoare. Actiunea are loc intr-o vopsitorie a materialelor deci tehnica vopsitului e una privita in detaliu si intotdeauna una care explodeaza pe ecran de culoare...in special cele ale verii, galben, portocaliu si rosu, cel mai probabil folosite in functie de anotimp sau poate chiar tensiune. Tensiunea din film a fost in general una mare, problemele triunghiului amoros aprand inca de la inceput. Un stapan si-a cumparat o a treia sotie care sa-i ofere o continuitate a sangelui sau "nobil"...primele doua au murit sub mana plina de frustrari a stapanului pentru ca nu i-au oferit un copil. Bineinteles, aroganta si simtul superioritatii nu l-au facut sa se gandeasca vreodata ca el e de vina.

Nepotul stapanului insa se indragosteste rapid de noua lui matusa si cu un inceput voyeristic se indragostete unul de celalalt. Ea si pentru ca stapanul o bate din motivele enuntate mai sus. Destinul insa joaca un mare rol in aceasta poveste...pare la inceput ca lucreaza in favoarea tanarului cuplu dar inspre final presiunea barfei si nevoia de a fi in rand cu populatia ce urma traditia si obiceiul locului i-a dus inspre tragedie si pierzanie. La fel ca "The Road Home" al aceluiasi regizor, si filmul asta e plin de datini privite in detaliu si, mai ales, efectul lor asupra celor care o urmau sau ar fi preferat sa nu.

Imaginile sunt superbe si simple iar coloanele de material color au un mare efect asupra intregii scene. A fost nominalizat in '91 la Oscar pentru cel mai bun film strain insa nu a castigat...nu stiu daca merita sa castige avand in vedere ca nu am vazut restu nominalizatilor...

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu