sâmbătă, 17 iulie 2010

Skrivánci na niti {1969}

Larks on a String

Cinemaul cehoslovac este vast iar regizori precum Jiri Menzel sau Milos Forman ii acorda si un plus de calitate artistica unica fata de celelalte genuri...

Filmul de fata a fost filmat in '69 dar datorita puternicului iz de anti-comunism/anti-socialism a fost interzis si dat publicului abia in '90. Asa ca desi pe IMDb scrie 1990 in dreptul titlului, eu cred ca e mai corect sa scriu anul in care a fost facut, anul in care trebuia sa apara. Pentru ca e un film care nu vorbeste doar de comunism si socialism...vorbeste despre oameni. Ne arata cum si in vremuri grele se gaseste loc si de iubire, probabil chiar mai mult atunci fiind vremuri disperate.

Urmarim actiunea a doua grupuri de indivizi...unul cu barbati si celalalt cu femei. Doua grupuri care desi lucreaza in acelasi loc nu au voie sa vorbeasca sau sa interactioneze...grupul femeilor este compus din femei arestate iar barbatii sunt liberi. Asta e un motiv pentru care vedem aceasta bariera invizibila intre ei...o alta interpretare poate fi un atac contra comunismului. Ne impiedica sa ne urmarim visele sau chiar simplele placeri ale vietii. Desi subtil acest atac (si nu numai) a fost simtit de comisia de cenzura din acea vreme. Pe langa atacurile subtile sunt si cele directe in care filosofii sau intelectualii vremurilor au fost pusi sa munceasca munca de jos ca doar na...nu era voie o diferentiere intre oameni. Toti erau egali...asadar burghezii sau urmasii lor au fost pusi sa munceasca in conditii mizerabile. Dar ei inca stiau sa graiasca si tot ce graiau era anti-comunist.

Filmul are multe aspecte, deseori comice dar toate sunt despre umanitate si libertate. Plus, e plin de momente frumoase, multe din ele petrecandu-se in gropa de fier vechi a orasului...un loc oxidat si chiar periculos.

8.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu