duminică, 11 iulie 2010

Trois couleurs: Bleu {1993}

Three Colors: Blue

Kieslowski imi este un regizor nou. Nu am mai vazut vreun film de la el insa nu stiu daca am inceput bine. Poate trebuia sa vad Decalogul in intreaga lui superbitate (am auzit) si apoi trilogia culorilor lui Krzysztof.

Film acesta insa, primul din serie, ne prezinta povestea trista si dureroasa a unei femei indoliate. Julie este jucata exemplar de Juliette Binoche, nimic de reprosat. De fapt, genul asta de acting atrage atentia pentru premii mari insa aici nu stiu de ce nu a fost cazul. Probabil pentru ca durerea sau felul cum isi exprima durerea Julie nu e tocmai ceva standard in cazul unei inmormantari in familie. Nu tu bocituri interminabile ci ne arata o putere nemaipomenita intr-un astfel de caz. Doreste stergerea definitiva din memoria ei a sotului si fetitei lor...toti trei au fost in accident insa ea a supravietuit. Ajunge astfel sa o invidieze pe mama ei, senila si cu lacune in memorie incat isi uita si propria fiica.

Vedem astfel o poveste despre trecerea peste acest obstacol dureros din viata, trait din perspectiva unei femei puternice si poate si putin rece dar asta datorita evenimentelor recente. Vizual, filmul este intotdeauna suprinzator, culoarea albastra nelipsind din aproape orice scena iar in altele (scenele de la bazin) aceasta culoare ne ataca pur si simplu retina si ne aduce la o stare psihologica asemanatoare cu cea a personajul...(se stie ca culorile, in special cele primare, afecteaza in mod direct privitorul). Albastrul o sa reprezinte intotdeauna o stare rece de melancolie sau tristete profunda. Ceva ce personajul traia undeva adanc insa nu o arata...

Frumoasa atentia la astfel de detalii. Pe langa toate astea povestea este si ea una interesanta si micile povesti acompaniaza bine telul principal al Juliei...acela de a incheia perioada de durere si a-si continua viata...cum altfel decat terminand opera sotului ei, un Requiem pentru UE...scena identica simbolic cu cea din Amadeus.

8.8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu