sâmbătă, 17 iulie 2010

A Man for All Seasons {1966}

Am absorbit fiecare replica scrisa cu maestrie si rost nemaiintalnit...sau foarte, foarte rar intalnit. Cum sa arati amenintarea unui om inteligent mai bine decat prin tacerea lui? Acest detaliu a fost o loviura de geniu...dar aceasta lovitura nu era total eficienta fara replicile scurte si la obiect pe care le-a avut omul in continua evoluare in functie de ce il inconjoara...

Un om pentru toate sezoanele tocmai asta vrea sa reprezinte, e evident acum, un om care tine pasul cu timpurile, un om care constientizeaza ca vremurile se vor schimba si nu are ce sa faca, un om a carui inteligenta ii permite sa fie deasupra tuturor suficient incat sa le dovedeasca cine e si cine sunt ei. Asa a fost tot filmul...un şirag bine asezat de evenimente ce il implica in mod direct pe Thomas More un avocat care isi cunoaste opinia si ramane definitv asupra ei. Trebuie sa iti placa un astfel de om...insa un astfel de om e de cele mai multe ori un pericol pentru locurile din conducere pentru ca nu e genul conservator. E genul care lupta pana la capat pentru imbunatatirea sistemului si inlaturarea elementilor care nu ajuta evolutiei naturale ale lucrurilor.

Acum actorii...ma asteptam sa vad mai mult din Orson Welles al carui rol scurt a fost totusi marcant pentru spectator atata timp cat stii cine e actorul din spatele personajului. S-a vazut in el o naturalete nemaipomenita, in micile inflectiuni ale vocii, in minusculele miscari ale muschilor fetei...iti atrage atentia acest om. Insa obiectivul principal cand a venit vorba de actori a fost Paul Scofield, avocatul ferm insa flexibil cu timpul in unele materii, cum ar fi casatoria fiicei sale cu un barbat care ii seamana foarte mult. Acesta a reusit un personaj deosebit de puternic si intr-adevar un model pentru actori viitori...pentru ca nu e vorba doar de cand e situata actiunea (1500 si ceva) ci e vorba ca acest om avea o gandire rationala si spre viitor...nemuritoare. Religia il ajuta pe personaj sa-si duca pana la capat ideea dar parerea lui era difinitiva si fara ajutorul acesteia din cauza unor baze morale la randul lor rationale. Scofield si-a meritat Oscarul.

De altfel filmul a mai castigat 5 pe langa acesta si le merita pe toate in mod egal. Este un film cu totul reusit si atata timp cat il vezi e fara varsta. Accentul britanic a dat un plus de seriozitate si autenticitate filmului, un accent pe care l-am indragit dintotdeauna. La drept vorbind, nu am gasit o greseala cu filmul asta...te tine tot timpul in priza, interesat cu toate ca de multe ori, in multe cazuri, politica din 1500 e prezentata plicticos datorita scenariului prost. Nicidecum aici. Politica din Anglia Evului Mediu nu a aratat niciodata atat de interesanta. Si pentru asta il recomand cu siguranta si ii acord o nota ce ii subliniaza deja statutul de film clasic.

9.6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu