duminică, 18 iulie 2010

Quiz Show {1994}

Vrei sa ti se schimbe viata? In 1957 iti era usor daca stiai ceva carte si vroiai sa castigi un ban rapid raspunzand la cateva intrebari. Insa trebuia sa iti pui in joc si reputatia si chiar cariera...

Charles van Doren, interpretat de Ralph Fiennes, a fost indemnat de prieteni sa joaca intr-un astfel de joc vazand acestia cat de multe informatii stie. Insa inca din start concursurile astea nu au fost ceva curat. Producatorii vroiau sa transmita mesaje, sa impace publicul, sa ridice standardele, sa construiasca eroi si apoi tot ei sa-i darame. Insa publicul nu vrea decat sa vada cum se misca banul. E obsedat de ideea ca prin vreo 3-4-5 intrebari de cultura generala poti sa castigi $20.000. Si a functionat pentru o vreme pana cand un proaspat absolvent de la Harvard, care a terminat primul din clasa, a inceput sa-si bage nasul in treaba.

Bineinteles ca totul era reglat si regizat. Doar e televiziune. Chiar si in ziua de azi, TOT si ma refer aici si la tampeniile de reality-show-uri sunt regizate...se porneste de la o idee si apoi se improvizeaza cu oameni care nu sunt actori...si se vede falsitatea. De asta de ceva vreme televiziunea nu mai exista pentru mine. A murit. Mai reale sunt filmele decat tampeniile facute de televiziune...cine stie, poate si "Vrei sa fii miliardar?" era regizat...si aia care faceau emisiunea sigur au vazut filmul asta.

E deosebit sa urmarim in ce directie se duce investigatia, cine e implicat cu ce, cum se apara aia mari, cum se apara aia mici, drama si suspansul...e ca si cum te-ai uita cine raspunde corect ca sa-si salveze reputatia. A primit 4 nominalizari la Oscar, e regizat de Robert Redford si e un film despre mis-mas-urile televiziunilor mari si a corporatiilor gigant care conduc si influenteaza opinia publica...sunt hipnotizati fara sa fie hipnotizati.

8.3/10

2 comentarii:

  1. Eu am fost in public la "Vrei sa fii miliardar?" si am avut din familie si prieteni participanti si pot spune ca in mare nu a fost regizat.
    Adica ei filmau 4 emisiuni intr-o zi pe care le dadeau apoi saptamanal, asa au putut baga emisiunea cu marele castig exact de Paste.
    Si in plus probabil aveau control asupra intrebarilor dar nu stiu ce fel de soft aveau in spate si cum il puteau controla.
    Dar in rest totul a fost corect, exact cum se vedea la tv.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai nici in film nu se vede pentru public ca ar fi regizat. Tocmai asta e toata conspiratia. Concurentul sta in culise, intr-o camera si primeste raspunsurile ori intrebarile inainte de a filma.
    Iti dai seama ca nici publicului nu i-ar fi aratat ca e regizat din cauza ca ei puteau spune mai departe...

    RăspundețiȘtergere