luni, 7 octombrie 2013

Gravity {2013}

Filmul asta a fost, in lipsa unui cuvant mai bun, in-cre-di-bil. Mi-a luat rasuflarea in fiecare secunda si m-a minunat din cauza frumusetii si linistii ce mi-a dat-o printre tensiunea insuportabila...dar a fost genul bun de insuportabil, ca sa fiu inteles.

Gravity este, deocamdata pentru mine si poate nu pentru putini, cel mai bun film de anul acesta si cu siguranta cel mai bun S.F.. Incorporeaza in el tot ce e mai frumos la fotografie si cinema. Sa incepem cu actorii...nu avem parte decat de doi, practic, restul sunt niste voci pe care le auzim dar carora nu le putem asocia si fete - exceptie facand Ed Harris ca m-am prins ca e el in castile astronautilor. Cei doi actori sunt Sandra Bullock si George Clooney. Sandra, deoarece a avut rolul mai lung si mai intens, a jucat semnificativ mai bine decat Clooney...dar asta pentru ca George nu a avut un rol la fel de puternic.
Nu vreau acum sa fiu un prezicator prost sa zic ca Sandra poate lua iar un Oscar pentru rolul asta, dar a jucat incredibil de bine. A fost o prezenta foarte puternica si demna de urmat ca exemplu. Vorbesc mai tarziu despre asta. Filmul acesta a avut imbinarea perfecta dintre CGI si realitate. A mai avut-o si Avatarul dar acelui film i-a scazut foarte mult calitatea datorita povestii slabe si replicelor de cele mai multe ori debile si enervante. Avatarul a fost tehnica, Gravity este si o sa fie arta. 3D-ul a fost stricat datorita reglarii proaste ("multumesc" Cinema City) ca altfel ar fi fost sublime imaginile cu planeta vazuta din spatiu, cu dansul cosmonautilor pe langa statia orbitala, cu resturile ce ciocnesc, cu viteza glontului, statia spatiala pe acorduri de timpan...bass folosit special pentru a sublinia surzenia exploziilor din spatiu - lipsa sunetului din spatiu a fost respectata la litera. Momente tensionante au mai nascut resturile alea spatiale cauzate de rusi...nu stiu de ce s-au gandit ca ar fi o idee buna sa arunce in aer un satelit cu o racheta - eu stiu ca treaba asta se face cu scoaterea satelitului din orbita lui prin propulsarea proprie si astfel arde / se distruge cand trece prin atmosfera Pamantului - dar ce film ar mai fi fost dupa decat un documentar cu imagini frumoase, cu astronautii de pe statiile spatiale...nu tu intriga, nu tu conflict.
Stiinta din spatele filmului mi-e necunoscuta in detaliu dar in mare eu zic ca au fost respectate legile fizicii (invatate la o facultate de profil) iar singura chestie care m-a deranjat a fost ca lacrimile, ce le curge protagonista noastra la un moment dat, au iesit in statia spatiala si au inceput sa pluteasca, cand ele de fapt trebuiau sa ramana incapatanate lipite de fata ei. Asta e singura chestie care pot sa zic ca nu o respecta...aaa, si faptul ca Sandra arata impecabil si sexy imediat ce intra in statia spatiala, dupa ce a trecut prin sperietura vietii ei, dar m-a deranjat putin a doua parte...daca intelegi ce vreau sa spun.
Ziceam mai sus ca Sandra trebuie urmata ca exemplu. Filmul are un mesaj foarte puternic, spre deosebire de alte filme comerciale si stupide. Daca o sa cauti un film motivational vreodata si nu vrei sa aiba de-a face cu sportul, acesta este. Supravietuirea si dorinta de a supravietui, desi sansele tale s-au cam dus la 0, e cat se de dificila iar din aceasta cauza, ca Sandra a reusit sa-mi transmita aceasta dorinta puternica de viata, in ciuda tuturor lucrurilor ce i s-au intamplat, nu au facut decat sa-mi ofere si mie acea mentalitate ca orice e posibil, desi viata e de cacat si intr-o directie duce. E un film cu explozii spatiale acompaniate de muzica perfecta, dar care are mesaj si astfel spectatorul ramane, daca vrea, cu ceva dupa vizionarea lui.
Eu am ramas cu o experienta cinematografica deosebita si cu o perceptie diferita asupra cinemaului...iarasi. Directia lui e intotdeauna una buna, intotdeauna o sa existe regizori care vor sa ramana imortalizati in timp, dar din cauza ca un film e si cateodata ieftin de facut sau pur si simplu ieftin, intotdeauna o sa existe si filme proaste. Cum altfel iti dai seama ca vezi un film bun cum e acesta a lui Alfonso Cuaron daca nu exista filmele proaste? Filme proaste care acum sunt intr-o proportie mai mare decat in trecut din cauza ca e din ce in ce mai ieftin sa-l faci si dorinta de a iesi in evidenta e tot mai mare. Multi prosti fac multe filme proaste. Noroc de astia buni si putini care exista si o sa existe intotdeauna.
Gravity a fost imbinarea perfecta dintre CGI si arta si m-a facut sa fiu mandru ca sunt om si locuiesc pe aceasta planeta frumoasa, Pamant...corny, stiu, dar a trebuit sa o zic.
10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu