luni, 21 octombrie 2013

Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut {1956}

A Man Escaped
Asta e filmul lui Robert Bresson pe care trebuia sa il vad prima data, nu porcariile gen "Au hasard Balthazar" sau "L'argent". Doua chestii, ca altfel nu pot sa le numesc, supraevaluate si in final filme ce nu iti ofera vreo satisfactie. Bine, poate al doilea e mai prost oricum decat primul...dar hasard e un film foarte cunoscut si e numit cel mai bun film al regizorului Robert Bresson.

Ei bine, tin sa contrazic aceasta ipoteza si sa o inlocuiesc cu faptul ca acest film e cel mai bun film al regizorului (din cate am vazut pana acum - adica trei) si e unul din cele mai bune si satisfacatoare filme care pune problema unei evadari. Sunt multe de genul asta, Brute Force si Shawshank Redemption imi vin imediat in minte...dar mai sunt multe altele. Stilul slow si linistit nu face, in acest caz (spre deosebire de "hasard"), decat sa sporeasca tensiunea si nelinistea privitorului. Neliniste care e in sincron cu personajul nostru principal...un tip aparent inteligent care are cateva solutii ingenioase...poate prea ingenioase, daca ma intrebi pe mine.
Problema e ca prima jumatate a filmului am vazut-o in vreo saptamana...diverse motive se ascund in spatele unei asemenea blasfemii. Prima jumatate trece mai greu, ce-i drept. Te introduce in atmosfera, iti arata scopul si iti arata ca stilul acestui om nu poate da gres. S-a gandit la toate si pe toate le face pana la cel mai mic detaliu. Pana si titlul iti spune ce o sa se intample...dar asta nu inseamna ca tensiunea dispare...nu, nu. Inspre final se introduce un element surpriza...inca un coleg de celula pentru omul nostru care s-a pregatit atata timp de unu singur. Sigur, faptul ca vine al doilea personaj nu ii prea strica din planuri...ba din contra, planul cu cel de-al doilea merge perfect. Mna, cam grabita a fost faza asta...desi se arata ca personajul principal trece prin niste ganduri mai intunecate fata de noul sau coleg de camera.
In final a fost un interesant studiu de caz. Interesanta lupta interioara pentru supravietuire. Nu stiu daca exista vreun mesaj in acest film dar poti sa fii sigur ca in final e unul pozitiv.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu