duminică, 26 octombrie 2008

Being There {1979}

M-a distrat filmul asta...e usor. E ceva ce vezi si nu iti vine sa crezi...e ceva in care persoanele inteligente din filmul asta sunt de fapt persoanele negative, iar persoanele naive si neoficial "oarbe" sunt cele care arata o urma de umanitate. Peter Sellers (nominalizat la Oscar pentru acest rol) joaca rolul unui om cu adevarat genial...genial, asa cum il face scenariul si circumstantele in care isi incepe noua sa viata. E atat de evident filmul asta si ne simtim jigniti dupa ce il vedem pentru ca da, asa reactionam in fata unui om ca acesta si culmea, de am avea oameni de genu asta la conducerea tarii sau orice...nu numai ca ar fi imposibil dar si gresit pentru ca cineva eventual isi va da seama de felul sau si o sa-l foloseasca ca pe o papusa cu puteri foarte mari (cam cum a fost Ceasca).
In viata sa anterioara Chance (ce nume predestinat...sansa, destin) a fost un simplu gradinar, simple minded si simple gardener. Dar fara sa spuna nimanui si-a facut o filosofie de viata cu care ar putea sa aiba raspuns pentru orice problema economica, politica, orice-ica si ar fi un raspuns valabil si chiar folositor. Da...orice lucru legat de o planta putea fi corelat si folosit intr-o problema de economie nationala...evident, totul era metaforic din punctul de vedere al economistului (de exemplu) dar, era, cu toate astea, valabil.
Chaunchey, cum este numit, este o persoana usor retardata (seamana oarecum cu autismul dar scoatem fobiile si rutina din simptome) care are mintea unui copil, dar care se pricepe la gradinarit foarte bine. Stie insa sa se imbrace foarte bine, are maniere impecabile si nu e timid. Astfel, este primit in cele mai inalte cercuri si asta din greseala.
Aceasta poveste, a acestui om, este impletita intr-un film foarte frumos despre cum judecam dupa aparente si despre cum cele mai complexe lucruri din viata asta (economia) pot fi explicate folosind plantele ca reper.
"I like to watch" este o replica atat de profunda incat ea singura defineste din orice punct de vedere personajul principal interpretat perfect de Sellers in unul din rolurile sale de top, asta si cel din "Dr. Strangelove".
Un clasic, un film extrem de memorabil.
9.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu