vineri, 17 octombrie 2008

The Life and Death of Colonel Blimp {1943}

Am zis bun...dupa tilul e vorba despre un colonel care de fapt nu e colonel (bine, a fost la un moment dat dar a trecut peste) si nu il cheama nici Blimp. Am zis bine...trebuie sa aiba vreun subinteles, nu l-am gasit...moving on...nu stai, l-am gasit. Cica asa era numele unui personaj dintro banda desenata foarte cunoscuta in Marea Britanie...producatorii au decis sa fie folosit ca titlu, dar filmul in sine nu e inspirat dupa acea banda desenata...indeed.
E extrem de politicos filmul asta, extrem de non-provocator, invers cum ar trebui sa fie un film despre razboi filmat in timpul razboiului. E calm, e sofisticat, e civilizat si manierat...e atat de mult chestiile astea incat nu ai crede ca e un film despre razboi, asta si din cauza ca "studiaza" diferitele aspecte ale unui personaj, pe care nu l-ai simpatiza din prima clipa (un general de razboi, care traieste pentru razboi, idem ca Patton), de-a lungul vietii sale de soldat dar nu de la inceput ca in inceput este deja realizat pe plan militar, avand o decoratie pentru luptele sale din Africa de Sud. Si pe langa observatiile pe plan militar, se pune accent mai mult pe plan personal, realtiile sale, cu cine, care e aleasa, care sunt prietenii sai, cum ii alege, etc....iar scenele cu omul de razboi Candy sunt putine si scurte dar mai umane decat ar trebui sa fie intr-o situatie de pericol pentru tara sa.
E frumusel filmul si o tine asa, sa fie frumusel, timp de doua ore jumate, dar parca nu mai merita o a doua vizionare...
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu