miercuri, 14 iulie 2010

Aguirre, der Zorn Gottes {1972}

Aguirre: The Wrath of God

Cand in natura salbatica, cand pe un râu necunoscut si fara de sfarsit, omul revine la radacini, salbaticia isi cere drepturile si pune stapanire pe spiritul uman...aici in mod special pe cel al lui Aguirre, un conchisdator, jucat de Klaus Kinsky.

Au venit in aceasta salbaticie cu tot cu femei care ingreuneaza expeditia prin felul lor de a fi si prin opiniile lor pline de semnificatie care nu intarzie sa apara. Rand pe rand, datorita necunoscutului care ii inconjoara, datorita faptului ca au subestimat acest necunoscut, pleaca cu totii spre meleaguri mai verzi. Asta s-a intamplat cu advarat prin 1500 si ceva, dupa jurnalul scris de calugarul care a insotit cauza.

Cauza? Teren si aur...scopul fiecarui om din acele vremuri care se simtea superior cu armele lui de foc si cunostinta ca salbaticul nu are asa ceva. Aguirre insa a depasit limita actionand si peste cuvantul superiorului sau fiind orbit de posibilitatea unei comori imense prin care politica si ordinul social l-ar fi impedicat sa o primeasca intr-o cantitate mult mai mare. Razboiul interior a fost o extensie a celui exterior iar Werner Herzog ni l-a aratat subtil si surprinzator...

8/10

2 comentarii:

  1. L-am pus pe listă ;)

    "Valhalla rising" ai văzut?
    http://www.imdb.com/title/tt0862467/

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bine...
    Valhalla rising nu l-am vazut...dar nu stiu...nu prea ma atrage pachetul...

    RăspundețiȘtergere